Personalitate importantă a teatrului si filmului, Liviu Ciulei a fost actor, regizor, arhitect, scenograf şi profesor. Activitatea sa creatoare remarcabilă de peste 50 de ani a marcat arta scenică românească prin spectacole de anvergură naţională şi internaţională, dar şi lumea filmului românesc şi mondial.
A fost pasionat de arhitectură, facultate pe care a şi urmat-o, apoi teatrul la Conservatorul Regal de Muzică şi Teatru din Bucuresti. A debutat ca actor în 1946, jucând rolul lui Puck in Visul unei nopti de vara la Teatrul Odeon; ulterior s-a alăturat echipei Teatrului Municipal din Bucuresti, (mai târziu numit Teatrul Bulandra), unde a debutat ca regizor în 1957, punând în scenă
Omul care aduce ploaia de
Richard Nash.
În 1961 a devenit celebru pentru o punere în scenă total originală a piesei
Cum va place a lui Shakespeare. În anul (1965), Liviu Ciulei a primit Premiul pentru regie, la
Festivalul de la Cannes, pentru filmul -
Pădurea spânzuraţilor.
Liviu Ciulei a murit A părăsit România în anul 1980 și a fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University şi New York University în New York City. S-a întors în ţară după 1989, regizând o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra.
Talentele descoperite de Liviu CiuleiRegizorul Liviu Ciulei a descoperit şi talente autentice, care au debutat sub bagheta sa inspirată: Irina Petrescu şi Lazăr Vrabie (în filmul Valurile Dunării), Gina Patrichi, Ana Szeles şi Mariana Mihut (în Pădurea spânzuratţlor), cântăreatţ de muzică uşoară Margareta Pâslaru (în prezent stabilită în SUA), actriţa în spectacolul "Opera de trei parale".
Ca arhitect, în afara scenografiilor majorităţii pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstrucţia auditoriului Teatrului Bulandra, precum şi a altor teatre.
A fost căsătorit cu Clody Berthola și cu jurnalista Helga Reiter. Este tatăl regizorului Thomas Ciulei.
Premii, ordine şi distincţii Ordinul Muncii clasa a II-a (1964)
Globul de Cristal, Karlovy Vary, 1969, pentru filmul Valurile DunăriiPremiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, 1965, pentru filmul - Pădurea spânzurațilorPremiul UNITER, 1996Premiul de Excelență UNITER, 2001Premiul de Excelență în cinematografia română, 2002Membru de onoare al Ordinului Arhitecților, 2006