Antena 3 CNN International News Zelenski încasează o dublă lovitură în SUA: i-a fost refuzată o sesiune comună a Congresului, iar ajutorul de 24 de miliarde a fost amânat la sfântu' așteaptă

Zelenski încasează o dublă lovitură în SUA: i-a fost refuzată o sesiune comună a Congresului, iar ajutorul de 24 de miliarde a fost amânat la sfântu' așteaptă

Liderul Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, i-a administrat o dublă lovitură politică președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a indicat destul de clar ce se va întâmpla cu susținerea SUA pentru Ucraina, dacă la Casa Albă se va instala o nouă administrație republicană după alegerile de anul viitor.

McCarthy Zelensky
Sursa foto: Profimedia Images
de Adrian Iclozan    |    21 Sep 2023   •   19:07

Astfel, McCarthy i-a refuzat lui Zelenski, aflat la Washington, organizarea unei sesiuni comune Cameră - Senat, care i-ar fi permis liderului de la Kiev să țină un discurs în fața tuturor membrilor Congresului.

"Ceea ce mi s-a cerut a fost o sesiune comună. Nu avem timp pentru o sesiune comună", a declarat reporterilor șeful Camerei Reprezentanților.

McCarthy a evitat, de asemenea, să fie văzut în public cu Zelenski și a refuzat accesul fotografilor oficiali în încăperea în care liderii Camerei s-au întâlnit cu președintele ucrainean.

Pe de altă parte, McCarthy s-a fotografiat cu liderul de la Kiev în timpul unei întâlniri cu ușile închise, iar o sursă a furnizat CNN aceste imagini.

Liderul Camerei Reprezentanților amână dezbaterea ajutorului de 24 de miliarde pentru Ucraina

Liderul republican al Camerei a fost întrebat în repetate rânduri dacă se angajează să pună în discuția organismului legislativ un pachet de ajutor de 24 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, a cărui aprobare a fost solicitată de președintele Joe Biden.

Casa Albă a argumentat că există o "nevoie critică" pentru ca legislativul american să aprobe finanțarea Kievului, în contextul contraofensivei declanșate de forțele ucrainene, cu rezultate modeste până în prezent.

În replică, McCarthy a spus jurnaliștilor că prioritare sunt cheltuielile interne ale statului federal american.

Liderul republican a calificat, pe de altă parte, discuția sa cu președintele ucrainean drept "bună" și "productivă", notează CNN.

Pe fondul incertitudinilor din Congres, Casa Albă anunță un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în timpul vizitei lui Zelenski în SUA

Casa Albă intenționează să anunțe un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în timpul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington, a declarat un oficial american pentru CNN. 

Pachetul urmează să fie acordat în baza autorizării prezidențiale ce permite livrarea rapidă din stocurile Pentagonului către țări străine și organizații internaționale, pentru a răspunde la urgențe neprevăzute, neavând nevoie de aprobarea Congresului.

Potrivit CNN, acest nou ajutor va include capacități suplimentare de artilerie, anti-blindate și de apărare aeriană.

Zelenski "va pleca de la Casa Albă cu un pachet semnificativ de capacități suplimentare pentru a ajuta apărarea pe termen scurt și lung", a declarat oficialul citat de CNN. 

Însă acest pachet nu va conține, cel mai probabil, sistemele de rachete ATACMS, care ar permite soldaților ucraineni să poată lovi ținte rusești aflate la distanțe mai mari.

"Va fi o pierdere pentru noi dacă nu vom putea obține această armă. Nu este dezamăgire, e doar o pierdere", a declarat Zelenski realizatorului CNN Wolf Blitzer, cu privire la perspectiva de a nu primi sisteme ATACMS.

Foto: Kevin McCarthy, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, cu ocazia precedentei vizite la Washington a liderului ucrainean, în decembrie 2022

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski Kevin McCarthy
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close