Informația a fost confirmată, miercuri. atât de președinția ucraineană, cât și de televiziunea de stat din China, CCTV.
"Am purtat o discuție telefonică lungă și semnificativă cu președintele chinez Xi Jinping.
Cred că această convorbire, precum și numirea ambasadorului ucrainean în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale", a precizat Volodimir Zelenski.
Citește și: Xi Jinping și Vladimir Putin, umăr lângă umăr la Kremlin, la intonarea imnurilor de stat
I had a long and meaningful phone call with ?? President Xi Jinping. I believe that this call, as well as the appointment of Ukraine's ambassador to China, will give a powerful impetus to the development of our bilateral relations.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 26, 2023
China își trimite fostul ambasador în Rusia în turneu în Ucraina și în alte state, pentru găsirea unei soluții politice
La rândul său, guvernul chinez a comunicat că, în cadrul convorbirii telefonice, președinții Xi și Zelenski au avut "un schimb de opinii" cu privire la criza ucraineană iar liderul de la Beijing a reafirmat sprijinul țării sale pentru negocieri de pace.
Xi a precizat că țara sa va trimite un emisar special în Ucraina și în alte state, pentru a ajuta la realizarea unei "comunicări aprofundate" cu toate părțile, în vederea unei soluționări politice a crizei.
Ulterior, Ministerul chinez de Externe a precizat că diplomatul trimis de Beijing în Ucraina este Li Hui, reprezentant al guvernului pentru afaceri eurasiatice.
Li a fost ambasador în Rusia, post în care a servit între anii 2009 și 2019.
Beijingul nu a precizat când va veni acest emisar în Ucraina și nici ce alte state va vizita.
Xi Jinping: "China nu va ignora conflictul din Ucraina"
"China nu va ignora conflictul, nici nu va turna gaz pe foc și nici nu va considera această criză drept o oportunitate de a profita", a spus președintele chinez, conform autorităților de la Beijing.
Xi a opinat că "dialogul și negocierile" reprezintă "singura cale de ieșire fezabilă".
Conform sursei citate, China s-a declarat dispusă să continue asistența umanitară pentru Ucraina.
Xi a reconfirmat în martie parteneriatul "fără limite" China - Rusia, anunțat alături de Putin înaintea invaziei în Ucraina
Presa internațională a remarcat disproporția în abordarea Beijingului față de războiul din Ucraina: în vreme ce președintele chinez Xi Jinping a efectuat, luna trecută, o vizită la Moscova și a avut mai multe runde de dialog față în față cu omologul rus Vladimir Putin, nu a existat niciun contact imediat la vârf cu partea ucraineană.
În urma vizitei din martie, părțile au transmis, într-un comunicat, că parteneriatul dintre Rusia și China se află "la un nivel niciodată atins", dar că acest parteneriat nu se îndreaptă împotriva nici unei alte țări.
Refuzând să condamne invazia Rusiei sau să facă vreun apel public pentru ca Moscova să-și retragă trupele, China s-a poziționat pentru încetarea luptelor în Ucraina și pentru negocieri de pace, acuzând, pe de altă parte, NATO și SUA că alimentează conflictul militar.
SUA au avertizat, la rândul lor, că Beijingul a evaluat în secret inclusiv un ajutor militar pentru Moscova și au atenționat autoritățile statului comunist că "vor exista consecințe" dacă un astfel de scenariu se va materializa.