Steinmeier s-a oferit să viziteze Kievul în aprilie împreună cu șefii de stat ai Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei pentru a transmite un semnal puternic de solidaritate europeană comună cu Ucraina, dar călătoria sa nu a fost dorită de Kiev, a declarat el reporterilor pe 12 aprilie.
”Eram pregătit pentru asta. Dar se pare că nu se dorea la Kiev”, a spus el reporterilor în timpul vizitei la Varșovia.
Decizia Kievului din aprilie a venit pe fondul criticilor susținute cu privire la relațiile strânse ale lui Steinmeier cu Rusia în rolul său anterior de ministru de externe, precum și pe fondul criticilor de la Kiev că Germania a ezitat să ofere sprijin militar atât de necesar Ucrainei.
''Amândoi președinții au descris discuțiile ca fiind 'foarte importante și foarte bune'", se arată joi într-o declarație postată pe site-ul web al biroului prezidențial german, adăugând că ''iritațiile din trecut au fost clarificate. Ambii președinți au convenit să rămână în contact strâns. ''
În urma discuțiilor cu președintele german, Zelenski a declarat joi pe contul său oficial de Twitter că ”a avut o conversație bună, constructivă și importantă” cu Steinmeier. Lideul de la Kiev i-a mulțumit ”pentru sprijinul puternic pentru Ucraina”, adăugând că se așteaptă ca sprijinul ”să fie fie intensificat.''
Zelenski a spus că relația cu Germania ”este importantă pentru a contracara agresiunea rusă” și a spus că l-a informat pe Steinmeier despre ”situația din prima linie” în curs și despre ”situația critică din Mariupol”.