Antena 3 CNN International News Ce vrea Vladimir Putin să obțină printr-un război în Ucraina

Ce vrea Vladimir Putin să obțină printr-un război în Ucraina

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 10:20 27 Ian 2022 Modificat la 10:23 27 Ian 2022
Vladimir Putin
Sursa foto: Getty

Numeroase analize au subliniat represaliile economice și diplomatice cu care s-ar confrunta Moscova, dacă începe o nouă invazie în Ucraina.

La acestea se adaugă consolidarea NATO pe flancul estic, adică exact ceea ce Vladimir Putin spune că nu vrea să se înâmple.

În pofida faptului că nu poate spera la avantaje economice, ci dimpotrivă, printr-o incursiune în Ucraina și în ciuda complicării situației de securitate între Rusia și Occident după o astfel de decizie, Putin pare nebătut: consolidarea militară la frontiera ruso-ucraineană continuă.

Între cei care cred că știu cum gândește Vladimir Putin și care este obiectivul de ansamblu al Rusiei se numără Fiona Hill, fost expert al Casei Albe pe probleme rusești și membru al grupului de analiză Brookings.

Expert american: Vladimir Putin vrea să scoată SUA din Europa

Într-un material publicat în The New York Times, Hill a arătat că Putin vrea să scoată SUA din Europa.

Mesajul liderului rus ar putea fi rezumat în expresia "Adio, America. Vezi să nu te lovească ușa când ieși!", a scris Hill.

Putin simte că SUA se retrag, în pofida asigurării "America is back" (America s-a întors, n.r.), formulată de președintele Joe Biden la începutul mandatului, pentru a le reda încrederea aliaților europeni.

Liderul rus crede că SUA se află în aceeași situație dificilă precum Rusia după colapsul Uniunii Sovietice: foarte slăbită acasă și în retragere peste granițe, argumentează experta.

Ea susține că înfruntarea din Ucraina trebuie să primească un răspuns puternic din partea SUA, pentru că ecoul se va răspândi în întreaga lume.

În plus față de provocarea la adresa NATO, agresiunea lui Vladimir Putin în Ucraina "va amenința întregul sistem al Națiunilor Unite și va periclita aranjamentele care au garantat statelor membre suveranitatea, de la al Doilea Război Mondial încoace, într-o manieră asemănătoare cu invazia irakiană în Kuweit din 1990, dar pe o scară mai mare", susține Hill.

Nord Stream 2, un "vehicul minunat" pentru distrugerea unității Occidentului

Este o opinie susținută de Jill Dougherty, expertă în probleme ruse și fost șef al biroului CNN la Moscova.

"Rușii vor să rejoace sfârșitul Războiului rece", a arătat Dougherty în programul "New Day" de la CNN.

Atitudinea lui Putin vine pe fondul slăbirii unității europene, sub presiunea factorilor economici.

Gazoductul Nord Stream 2, menit să aducă gaze din Rusia în Germania ocolind Ucraina, a devenit un factor de gripare în criza geopolitică.

Germania s-a angajat să nu trimită arme în Ucraina, spre deosebire de alte state vestice.

De asemenea, Berlinul a fost inițial ezitant în includerea Nord Stream 2 în discuțiile despre sancțiunile la adresa Rusiei.

"Dat fiind că țelul Rusiei este de a diviza pe toată lumea, dacă vor să spulbere unitatea în Uniunea Europeană și NATO, gazoductul a fost un vehicul minunat, a arătat Kristine Berzina, expert al German Marshall Fund, într-o discuție cu jurnalista CNN Ivana Kottasova.

×
x close