Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici (foto, stânga), a lăudat "poziția fermă" a lui Vladimir Putin în timpul evenimentelor de sâmbătă, când l-a declarat "trădător" pe Evgheni Prigojin, șeful grupării paramilitare.
Serbia are statut de țară candidată la Uniunea Europeană, UE, cu care negocierile de aderare au început în ianuarie 2014.
Pe de altă parte, relațiile bune între Belgrad și Moscova rămân o realitate, în vreme ce UE și SUA au adoptat numeroase sancțiuni la adresa Rusiei, ca urmare a războiului declanșat în Ucraina.
Citește și: Ultima imagine cu Evgheni Prigojin, dispărut după eșecul rebeliunii armate
Într-un interviu pentru o rețea TV privată sârbă, Aleksandar Vucici a recunoscut că președintele belarus Alexandr Lukașenko a contribuit la rezolvarea crizei generate de insurecția Wagner, dar a opinat că Putin a fost cel care "a dus lucrurile la bun sfârșit".
Liderul sârb a spus că acțiunile omologului rus au fost "tăioase și decisive".
El a calificat, pe de altă parte, rebeliunea mercenarilor drept "o înjunghiere pe la spate" a propriei țări și a estimat că s-a făcut o greșeală prin faptul că autoritățile ruse au dat acestei grupări paramilitare "o putere enormă".
"Ei (cei din Wagner) au spus că sunt oameni corupți plasați în diverse poziții (ale administrației ruse, n.r.), ceea ce este în mare parte adevărat. Dar este acesta un motiv pentru a-ți înjunghia țara pe la spate, în cel mai dificil moment? Bineînțeles că nu, dar ei au făcut-o oricum. Au crezut că pot scăpa, că Putin nu va interveni. Însă Putin, personal, cu declarația sa și cu poziția sa fermă, a oprit acest lucru (insurecția, n.r.)", a spus Aleksandar Vucici.
Președinte sârb: "Putin are acum o sarcină foarte dificilă"
"Putin are acum o sarcină foarte dificilă, și anume să ridice motivația armatei și încrederea numărului mare de combatanți Wagner dezamăgiți. Și nimic din toate acestea nu va fi ușor", a adăugat el.
Rusia a fost zguduită, sâmbătă, de o criză majoră după ce forțele Wagner au ocupat comandamentul militar din Rostov pe Don și au pornit, la apelul lui Evgheni Prigojin, un marș spre Moscova, având obiectivul declarat de a răsturna conducerea Ministerului rus al Apărării, considerată incompetentă și coruptă.
Însă la 200 de kilometri de capitala rusă Prigojin a anulat brusc acțiunea.
Potrivit serviciului de presă al președintelui belarus Aleksandr Lukașenko, decizia a fost luată în urma unei intervenții a liderului de la Minsk.
Ca urmare a presupusului acord încheiat de acesta cu Prigojin, șeful Wagner ar fi urmat să se refugieze în Belarus.
În prezent, conform CNN, nu se știe - la nivelul zilei de luni - unde se află Evgheni Prigojin.