Putin a vorbit la o conferință a energiei din Moscova, și a respins acuzațiile cum că mișcările Rusiei ar fi ”motivate politic”. Comentariile lui vin după ce oficialii UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Rusia nu livrează cantitatea suplimentară de gaze necesară pentru a acoperi cererea de pe piața europeană pentru a încuraja deschiderea controversatei conducte Nord Stream 2.
Aleșii europeni au cerut o investigație cu privire la o posibilă manipulare a pieței
”Rusia nu folosește nicio armă. Chiar și în timpul Războiului Rece, Rusia și-a respectat obligațiile contractuale și a furnizat gaz Europei”.
Rusia a întrerupt ultima oară exportul cu gaze spre Uniunea Europeană în ianuarie 2009. Totul a început cu oprirea livrărilor de gaze către Ucraina pentru neplata datoriilor iar la 7 ianuarie a întrerupt toate livrările către Europa prin teritoriul ucrainean. Kievul, acuzat de Moscova că "fură" gaz, a refuzat, de asemenea, un preţ de 250 de dolari propus de Gazprom.
La 16 iunie, Gazprom anunţă "reducerea la zero" a livrărilor de gaze către Ucraina după eşecul negocierilor cu Kievul, a cărui datorie pentru gaze atinge 4,5 miliarde de dolari. Acesta protestează faţă de creşterea preţului decisă de Moscova, de la 268 de dolari la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, un preţ echivalent cu cel pentru Europa, după destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici şi preluarea puterii de către lideri prooccidentali la sfârşitul lui februarie.
Putin a folosit un ton conciliant, spunând că Rusia este ”pregătită să discute orice pași adiționali” cu guvernele europene pentru a încerca să domolească criza energetică.
”Rusia își îndeplinește fără cusur obligațiile față de partenerii ei, inclusiv față de partenerii din Europa. Mai mult decât atât, ne-am dorit mereu să ne întâlnim la mijloc”.
Prețurile din Europa au crescut cu 200% comparat cu aceeași perioadă din 2019, potrivit Comisiei Europene
Această creștere e rezultatul majorării prețurilor gazelor naturale din cauza cererii mari din Asia și livrarea, mai mică decât era de așteptat, a Rusiei.
Luna trecută, Agenția Internațională a Energiei a cerut Moscovei să livreze o cantitate mai mare de gaze naturale pentru a ajuta la depășirea crizei, spunând că, deși Rusia își îndeplinește obligațiile contractuale față de clienții europeni, exporturile sunt sub nivelul din 2019.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov le-a spus jurnaliștilor că Rusia a crescut livrarea de gaze către Europa la cel mai mare nivel posibil și nu poate depăși această limită.