SUA s-au angajat, inițial, să trimită 750.000 de doze dar cantitatea finală a fost mai mult decât triplul celei anunțate în primă instanță.
Președinta din Taiwan, Tsai Ing-wen, a mulțumit SUA pentru "gestul de prietenie".
Oficialii americani au spus, la rândul lor, că donația arată angajamentul SUA față de un "aliat-cheie" în regiune.
Taiwan, teritoriu autoguvernat de zeci de ani, dar asupra căruia China revendică suveranitatea, a înregistrat succese în lupta cu pandemia însă a înregistrat, recent, o creștere a numărului de infectări, în condițiile unei campanii de vaccinare cu rezultate modeste.
Doar 6% dintre cei 23 de milioane de locuitori au primit până în prezent o doză de vaccin,
Guvernul taiwanez a acuzat China că îi pune piedici în demersurile de a achiziționa vaccinuri de la producătorii din statele vestice.
În mandatul președintelui Joe Biden, Statele Unite au crescut donațiile de vaccin anti-COVID către statele aliate și țările sărace.
Potrivit unor analiști, SUA încearcă să-și reclădească pe scena internațională credibilitatea afectată în mandatul președintelui Donald Trump, și în acest sens apelează la "diplomația vaccinului", la concurență cu China.
Wheels up! Our donation of 2.5 million vaccine doses is on the way to Taiwan, whose health partnership with the U.S. helped save lives here and around the world. @StateDept is proud to support @POTUS’ commitment to help the world defeat COVID-19. pic.twitter.com/J0rgy753bs
— Ned Price (@StateDeptSpox) June 19, 2021
În fotografiile postate pe Twitter de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat se observă că vaccinurile sunt urcate la bordul unei aeronave China Airlines, companie controlată de guvernul taiwanez.
Folosirea unei aeronave civile pentru transportul donației de vaccin vine la două săptămâni după ce presa de la Beijing a calificat drept "cea mai mare provocare" din mandatul lui Joe Biden aterizarea la Taipei a unui avion militar cu senatori americani.
Delegația de senatori a ajuns pe insulă duminică, 6 iunie, pentru a anunța că SUA donează 750.000 de doze autorităților de la Taipei.
Senatorii americani au ajuns în Taiwan înaintea vaccinului donat de SUA
"Pentru SUA, este esențial ca Taiwanul să fie inclus în primul grup de state care primește vaccinul (donat de SUA, n.r.), întrucât cunoaștem nevoile dumneavoastră urgente și vă prețuim parteneriatul", a declarat senatorul american Tammy Duckworth în timpul vizitei de acum două săptămâni.
Autoritățile taiwaneze au acuzat China că blochează eforturile locale de a achiziționa vaccinul și au manifestat reținere în a accepta oferta de vaccinuri chinezești.
"Pe măsură ce facem tot posibilul să importăm vaccinuri, trebuie să depășim obstacole pentru a ne asigura că aceste medicamente care salvează vieți sunt aduse fără probleme din partea Beijingului.Taiwanului nu-i sunt străine aceste obstrucții", a spus ministrul de externe de la Taipei, Joseph Wu.
Dincolo de remarcile ministrului, sursa de iritare cea mai mare pentru Beijing se arată a fi avionul cu care a sosit delegația americană.
Avionul senatorilor americani, o aeronavă capabilă să transporte tancuri și elicoptere
Senatorii au ajuns în Taiwan la bordul unui aparat de transport militar C-17 Globalmaster III, deosebit de varianta militară a aeronavei Boeing 737, utilizată anterior de oficialii SUA care au vizitat insula.
C-17 este un aparat care poate transporta trupe și încărcătură militară, inclusiv artilerie, tancuri și elicoptere.
Într-un editorial publicat duminică, ziarul naționalist chineză Global Times a scris că aterizarea aeronavei militare în insulă "pavează calea spre confruntare".
Publicația chineză l-a citat într-un material separat pe un expert în relații internaționale dintr-un grup de reflecție susținut de Beijing, care a caracterizat gestul SUA drept "cea mai gravă provocare de când a început mandatul lui Joe Biden".