Antena 3 CNN International News Vaccinații trebuie să fie precauți. Rezultatele unor noi studii cu privire la eficiența vaccinului Pfizer

Vaccinații trebuie să fie precauți. Rezultatele unor noi studii cu privire la eficiența vaccinului Pfizer

Cerasela Stafie
2 minute de citit Publicat la 09:07 07 Oct 2021 Modificat la 09:07 07 Oct 2021
vaccin Pfizer
vaccin Pfizer Sursa foto: Getty Images

Cele două cercetări au fost realizate în lumea reală și publicate miercuri. Acestea confirmă că protecția oferită împotriva infectării de cele două doze se reduce la aproximativ două luni de la administrare.

În schimb, eficiența împotriva internării, a dezvoltării unor forme severe de boală sau a decesului rămâne ridicată. Astfel, chiar și oamenii vaccinați trebuie să resppecte măsurile de prevenție împotriva internării, susțin cele două studii.

Acestea au fost derulate în Israel și Quatar și, ulterior, publicate în New England Journal of Medicine. Primul dintre ele a inclus 4.800 de angajați din sistemul medical. Acesta a arătat că nivelul anticorpilor scade după primele două doze, în special în rândul bărbaților, al persoanelor cu vârsta de 65 de ani și peste și în rândul persoanelor cu imunosupresie.

Cercetătorii au observat că nivelul anticorpi neutralizanți - prima linie de apărare a sistemului imunitar împotriva infecției - este corelat cu protecția împotriva infecției..

”Lucrările publicate despre multe vaccinuri, cum ar fi cele împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, au arătat o scădere mică în fiecare an, cu 5 până la 10% a nivelurilor de anticorpi neutralizanți.  Am constatat că o scădere semnificativă și rapidă a răspunsului imun la vaccinul BNT162b2 a fost observată în câteva luni după vaccinare,” au notat oamenii de știință.

Totodată, s-a constatat și că imunitatea persoanelor care se vaccinează după infecția COVID-19 durează mai mult decât în cazul oamenilor inoculați, dar care nu au trecut prin boală. ”In general, dovezile acumulate din studiul nostru si altele arată că răspunsul imun pe termen lung si eficacitatea vaccinului la persoanele infectate anterior și vaccinate au fost superioare”, au scris ei.

Rezultatele studiului realizat în Quatar

Oamenii de știință au analizat infecțiile reale în rândul populației vaccinate. Majoritatea acestora a primit vaccinul Pfizer/BioNTech, cunoscut și sub numele de BNT162b2.

”Protecția indusă de BNT162b2 împotriva infecției se dezvoltă rapid după prima doză, atingând vârfurile în prima lună după a doua doză și apoi scade treptat în lunile următoare”, au scris Laith Abu-Raddad de la Weill Cornell Medicine-Qatar și colegii săi. "Scăderea pare să se accelereze după a patra lună, pentru a atinge un nivel scăzut de aproximativ 20% în lunile următoare", au adăugat.

În schimb, protecția împotriva spitalizării și decesului a rămas la peste 90%, au transmis cercetătorii. Aceștia au subliniat și că oamenii care s-au vaccinat tind să dezvolte un comportament diferit, având o rată de contact social mai mare decât persoanele nevaccinate. De asemenea, pot respecta mai puțin măsurile de siguranță.

Oamenii de știință au subliniat că acest lucru este periculos. ”Aceste descoperiri sugerează că o mare parte din populația vaccinată ar putea să-și piardă protecția împotriva infecției, crescând probabil potențialul de noi valuri epidemice.”

×
x close