Programul face parte din efortul unui district de a crește numărul de vaccinuri administrate cetățenilor cu vârsta peste 45 de ani.
Galih Apria, comisar asistent de poliție în sub-districtul Pecat, a declarat că rezidenții mai în vârstă au fost foarte ezitanți în privința vaccinurilor în timpul lansării timpurii a programului de vaccinare al guvernului.
"La început, au existat multe dezinformări online, cu privire la vaccin, în special pe rețelele de socializare", a spus Galih. "O mulțime de persoane în vârstă au crezut că nu previne Covid-19, dar va provoca boli grave și chiar moarte."
Poliția a lansat luna trecută programul gratuit pentru pui, în colaborare cu autoritățile locale și cu centrele de sănătate.
Înainte de inițierea programului, doar 25 din 200 de rezidenți erau dispuși să primească vaccinul, a spus Galih - dar „acum, avem 250 de persoane pe zi care sunt dispuși să se vaccineze”.
Sute de săteni din trei localități din Pecat s-au dus să se vaccineze, potrivit afiliatului CNN din Indonezia.
Galih a declarat că autoritățile au oferit gratuit 500 de pui ca urmare a programului - dar au luat și alte măsuri pentru a promova vaccinul.
„A trebuit să explicăm și să educăm oamenii cu privire la siguranța și beneficiile vaccinului, astfel încât să nu mai fie atât de speriați”, a spus el. „Mergem din ușă în ușă și încurajăm oamenii să se vaccineze”.
Personalul medical și personalul armatei ajută poliția să distribuie vaccinul și „realizează controale medicale pentru ca oamenii să poată obține vaccinul pe loc”, a spus Galih.
Indonezia a raportat unul dintre cele mai mari focare de coronavirus din Asia, cu aproape 2 milioane de cazuri în total și mai mult de 53.000 de decese, potrivit Universității Johns Hopkins.
Arhipelagul a înregistrat recent o creștere a infecțiilor, pe cele mai populate două insule ale sale, Java și Sumatra, raportând o creștere accentuată în săptămânile ulterioare sărbătorilor Ramadanului, potrivit Reuters.
Mecanismul de imunizare în Indonezia a progresat, de asemenea, lent, mai puțin de 20% dintre persoanele peste 50 de ani vizate pentru vaccinări au luat prima doză, potrivit datelor Ministerului Sănătății.
Cu toate acestea, Galih consideră că eforturile localizate din sate și orașe pot contribui la ajutarea persoanelor în vârstă să se vaccineze.
"Răspunsul la acest program a fost uimitor", a spus el. „Este minunat să vedem bătrânii noștri devenind fericiți după ce au văzut puii și să vedem că suntem capabili să îi protejăm în același timp cu vaccinul”, a mai precizat acesta.