Antena 3 CNN International News Două mari companii din Europa discută cu Gazprom, după ce Putin a cerut plata în ruble | "Nu ne putem lipsi de gaze rusești pe termen scurt"

Două mari companii din Europa discută cu Gazprom, după ce Putin a cerut plata în ruble | "Nu ne putem lipsi de gaze rusești pe termen scurt"

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 14:11 28 Apr 2022 Modificat la 14:11 28 Apr 2022
Gazprom
Sursa foto: hepta

Firma germană Uniper și compania OMV, cu sediul în Austria, încearcă simultan să respecte sancțiunile Uniunii Europene și noile ordine ale lui Putin, care impun plata în ruble pentru gaze, relatează CNN.

"Considerăm că este posibilă o conversie a plăților, conformă cu sancțiunile și cu decretul rus. Uniper va continua să plătească în euro. Uniper este în discuții cu partenerul său contractual asupra modalităților concrete de plată și este, de asemenea, în strânsă coordonare cu guvernul german", se spune  într-o declarație a Uniper.

"Am analizat cererea Gazprom cu privire la metodele de plată, în contextul sancțiunilor Uniunii Europene, și acum lucrăm la o soluție conformă cu sancțiunile", a precizat, la rândul său, OMV.

Aceste demersuri vin după ce Rusia a anunțat că a întrerupt aprovizionarea cu gaze naturale către Polonia și Bulgaria.

Furnizorul rus Gazprom a spus, miercuri, că a oprit complet livrările pentru compania poloneză PGNiG și pentru firma Bulgargaz din Bulgaria, după ce acestea au refuzat să onoreze pretenția Moscovei de a plăti în ruble, în loc de euro sau dolari americani.

Companie germană: "Nu ne putem lipsi de gazul rusesc, pe termen scurt"

Uniper, una dintre cele mai importante companii energetice din Europa, a menționat: "Pentru compania noastră și pentru Germania în ansamblu, nu este posibil să renunțăm la gazul rusesc, pe termen scurt. Acest lucru ar avea consecințe dramatice pentru economia noastră."

În cadrul noii scheme de plată din Rusia, clienții europeni sunt trebuie să deschidă două conturi bancare la Gazprombank, a treia cea mai mare bancă din Rusia, după active:  un cont în valută și un cont în ruble.

Cumpărătorii de gaz depun valuta în contul corespunzător iar Gazprombank face conversia în ruble, în vederea transferului către furnizor.

Miercuri, ministrul ungar de externe a confirmat pentru CNN că țara sa va folosi acest mecanism de plată instituit de Moscova pentru a-și achita petrolul și gazele importate din Rusia.

Un document publicat de Comisia Europeană săptămâna trecută indică drept "posibilă" respectarea noilor reguli rusești fără a intra în conflict cu legislația UE.

Cancelar austriac: "OMV nu face plata în ruble, e fake news"

Cancelarul austriac Karl Nehammer a dezmințit informațiile din presa rusă, conform cărora țara sa ar fi cedat somațiilor Moscovei și ar plăti în ruble pentru gazul importat.

Nehammer a caracterizat informațiile respective drept "fake news" și a transmis că "OMV va continua să plătească în euro pentru gazul rusesc" iar "Austria respectă 'la virgulă' sancțiunile impuse de Uniunea Europeană".

Statul austriac deține 31% din compania OMV prin fondul de investiții OBAG (Osterreichische Beteiligungs AG).

După ce Gazprom a anunțat sistarea livrărilor în Polonia și Bulgaria, alte țări din UE au anunțat că primesc în continuare, în condiții normale, gaze naturale din Rusia.

Între acestea se numără Austria, care își ia din Rusia 80% din necesarul de gaze. 

Autoritățile austriece au precizat, miercuri, că livrările continuă fără restricții.

×
Etichete: Uniper OMV Gazprom ruble
x close