Antena 3 CNN International News Ce face Ucraina pentru a convinge SUA să-i dea rachete cu rază lungă

Ce face Ucraina pentru a convinge SUA să-i dea rachete cu rază lungă

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 20:24 03 Oct 2022 Modificat la 20:24 03 Oct 2022
Himars
Sursa foto: hepta

Potrivit CNN, care citează surse oficiale, guvernul de la Kiev a oferit Statelor Unite o "vizibilitate completă și continuă" asupra listei cu ținte rusești preconizate de armata ucraineană.

Ca atare, SUA capătă "drept de veto" asupra obiectivelor ruse vizate de Kiev în operațiunile sale militare.

Măsura are rolul de a convinge administrația Biden că furnizarea de arme critice nu ar duce la lovituri în interiorul teritoriului rus.

SUA se tem că astfel de lovituri ar atrage Washingtonul și Moscova într-o confruntare directă.

Armele dorite de ucraineni sunt așa-numitele sisteme ATACMS cu rachete sol-sol care pot zbura în jur de 300 de kilometri până la țintă.

SUA consideră că Ucraina "se descurcă bine" cu sistemele HIMARS

Este de aproximativ de patru ori mai mult decât raza de acțiune a rachetelor furnizate pentru sistemele mobile HIMARS, pe care SUA au început să le trimită în Ucraina cu mai multe luni în urmă.

În ciuda insistențelor Ucrainei, administrația Biden încă nu a aprobat noile arme ATACMS cu rază lungă de acțiune pentru Kiev și susține că Ucraina se descurcă bine cu sistemele HIMARS pe care le are în prezent.

Recent, Washingtonul a anunțat încă 18 sisteme HIMARS pentru Ucraina, ducând la peste 30 numărul acestor dispozitive destinate Kievului.

De asemenea, SUA au declarat că susțin folosirea armelor occidentale în zonele ucrainene pe care Rusia le-a anexat ilegal la finele săptămânii trecute.

Foto: sistem HIMARS în acțiune

×
Etichete: ATACMS HIMARS
x close