Antena 3 CNN International News Ucraina face lumină în speculațiile privind contraofensiva | "Planul este ca inamicul să nu aibă timp de reacție"

Ucraina face lumină în speculațiile privind contraofensiva | "Planul este ca inamicul să nu aibă timp de reacție"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 16:31 19 Apr 2023 Modificat la 17:32 19 Apr 2023
Howitzer
Sursa foto: hepta

Însă nu este un anunț care implică o dată precisă, spune Hanna Maliar, ministru adjunct ucrainean al Apărării.

Ea a respins apelurile privind publicarea unui calendar al operațiunilor, argumentând că aceste planuri sunt clasificate. 

"Este important să înțelegem că nu va exista o zi în care forțele armate vor spune: mâine lansăm o contraofensivă", a insistat Maliar într-un interviu acordat, miercuri, televiziunii naționale.

"Acest lucru este imposibil pe timp de război, deoarece acestea sunt informații clasificate", a explicat ea.

Citește și: Germania a trimis în Ucraina un sistem defensiv antirachetă Patriot

Potrivit acestui oficial guvernamental, contraofensiva nu va implica doar un anumit număr de operațiuni, ci, mai degrabă, un efort amplu în vederea atingerii obiectivului strategic de eliberare a întregului teritoriu ucrainean de sub ocupația rusă.

"Planul este ales, în cele din urmă, astfel încât inamicul să nu aibă timp să reacționeze la el. Trebuie să înțelegem că forțele armate se pregătesc constant, zilnic, pentru eliberarea completă a teritoriilor noastre. Și asta implică un set imens de măsuri, nu doar o contraofensivă", a spus Hanna Maliar, conform CNN.

Ucraina, pe cale să rămână fără muniție pentru apărarea antiaeriană

Ucraina este pe cale să rămână fără muniție pentru sistemele sale antiaeriene iar această informație apare în documentele distribuite pe internet în scandalul "Pentagon Leaks", în care a fost arestat și pus sub acuzare un membru al Gărzii Naționale din SUA.

Într-un astfel de scenariu, avioane rusești de bombardament încărcate cu bombe neghidate ar putea zbura nestingherite deasupra teritoriului ucrainean, atacând, practic, oriunde li se ordonă.

În ultimii ani, Rusia a folosit pe scară largă aviația în Siria, împotriva rebelilor regimului lui Bashar al-Assad, care nu dispuneau de apărare antiaeriană.

Acțiunile Rusiei, aliat al președintelui sirian, au contribuit la distrugerea pe scară largă a unor orașe precum Alep.

Pentagon Leaks: ucrainenii încep să aibă probleme cu muniția pentru apărarea antiaeriană încă din aprilie

Unul dintre documente armatei americane care a ajuns pe rețelele sociale este datat 23 februarie 2023 și menționează că, în ritmul actual de utilizare, sistemele de apărare antiaeriană S-300 din epoca sovietică ale Ucrainei vor fi "epuizate" până la începutul lunii mai.

Pe baza scurgerilor de informații pe internet, presa de peste Ocean a relatat, de asemenea, că sistemele Buk de proveniență rusească folosite de Kiev "ar putea avea probleme" încă de la jumătatea lunii aprilie iar apărarea antiaeriană care protejează trupele de pe linia frontului ar putea înceta să funcționeze până pe 23 mai.

Principalul subiect al întâlnirii aliaților Ucrainei, care va avea loc vineri la baza militară Ramstein din Germania, va fi refacerea stocurilor de muniție pentru apărarea antiaeriană ucraineană, conform unor surse citate de BBC.

Foto: artileriști ucraineni în Donețk, martie 2023

×
x close