Lavrov a spus că un proiect de acord prezentat miercuri de negociatorii ucraineni „a arătat o abatere de la cele mai importante prevederi stabilite la întâlnirea de la Istanbul”, adăugând că noul proiect de acord ucrainean nu include o propunere anterioară a Kievului de a exclude Crimeea și Sebastopolul din garanțiile de securitate viitoare pe care le cere Ucraina.
Lavrov a mai spus că ucrainenii au sugerat că „problemele Crimeei și Donbasului ar trebui aduse la întâlnirea președinților Rusiei și Ucrainei”, o propunere considerată „inacceptabilă” de Rusia, deoarece președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în mod repetat că o astfel de întâlnire este posibil numai după încetarea ostilităţilor.
„În următoarea etapă, partea ucraineană va cere cu siguranță retragerea trupelor și va prezenta noi condiții prealabile”, a spus Lavrov.
Potrivit ministrului rus de externe, partea ucraineană și-a schimbat, de asemenea, poziția față de o prevedere conform căreia Moscova s-ar putea opune oricăror viitoare manevre militare care implică forțe străine pe teritoriul ucrainean.
Lavrov a spus că incapacitatea de a găsi un acord negociat cu Ucraina „demonstrează adevăratele intenții ale Kievului, linia ei de a continua și chiar de a face ca negocierile să eșueze, respingând acordurile”.
„Vedem asta ca pe o manifestare a faptului că regimul de la Kiev este controlat de Washington și aliații săi, care îl împing pe președintele Zelenski să continue ostilitățile”, a adăugat el.
Lavrov a spus că delegația rusă va „continua procesul de negociere”, promovând proiectul său de acord, care, potrivit lui Lavrov, „exprimă în mod clar și complet toate pozițiile și cerințele cheie”.
Lavrov nu a dezvăluit detaliile acestui proiect de acord.