Se întâmplă în Nigeria, unde procurorul general Abubakar Malami, care este și ministrul justiției, a emis, sâmbătă, ordinul referitor la Twitter.
Ordinul cere autorităților competente să înceapă riguros urmărirea penală a celor care încalcă decizia guvernamentală de acum două zile, prin care operațiunile companiei sunt interzise în Nigeria.
În plus, procurorul general a cerut autorității naționale de reglementare a comunicațiilor, NCC și Ministerului Comunicațiilor să colaboreze cu procurorii pentru a asigura "cu celeritate, urmărirea penală" a celor care încalcă noile dispoziții.
Autoritățile guvernamentale nigeriene au dispus, vineri, suspendarea pe termen nedeterminat a operațiunilor Twitter în Nigeria.
Interdicția a venit la două zile după ce Twitter a șters un mesaj postat pe rețeaua socială de președintele Muhammad Buhari.
Mesajul, șters de rețea pentru încălcarea regulilor privind conținutul, amenința cu pedepsirea protestatarilor împotriva corupției și brutalități unei divizii a poliției.
De asemenea, mesajul prezidențial conținea o referire la războiul civil din anii '60, de după declararea independenței, în care au murit peste un milion de oameni.
Twitter, acuzat că practică standarde duble după ce a șters un mesaj al președintelui țării
Ministrul nigerian al informațiilor, Lai Mohammed, a criticat decizia Twitter în privința mesajului prezidențial și a acuzat compania că practică dublul standard.
Ministrul a apreciat că "misiunea Twitter în Nigeria este foarte suspectă".
Implementată rapid, interdicția Twitter a făcut ca accesul la această platformă să fie blocat pentru mulți utilizatori nigerieni.
Totuși, unii au s-au putut conecta folosind VPN (rețele private virtuale), care permit accesarea rețelelor publice de internet prin legături criptate.
Cine ocolește interdicția și se conectează la Twitter riscă arestul
Jibrilu Gwandu, purtătorul de cuvânt al procurorului general din Nigeria a declarat că oricine va fi depistat că folosește Twitter va suporta rigorile legii.
"Oricine încalcă legea, fie că e vorba de persoane fizice sau de organizații, va fi urmărit penal. Este datoria procurorilor să îi depisteze pe cei care încalcă legea", a precizat oficialul.
Într-o discuție cu CNN, Gwandu a fost întrebat dacă este legal să fie pedepsiți cetățenii care respectă legile și care au dreptul la libertatea de conștiință, de expresie și la intimitate.
"Cum pot fi ei numiți cetățeni care respectă legile, atunci când le încalcă, atunci când vor să creeze dezordine, să sădească semințele răzvrătirii și infracționalității, să răspândească ura? Libertatea vine cu responsabilități. Nu există libertate absolută. Cei prinși vor afla rigorile legii", a spus el.