Agenția de stat Anadolu a relatat că, după numărarea a 98% din voturi, Erdogan și-a adjudecat 49,34% dintre sufragii iar Kilicdaroglu, 45%.
Astfel, niciunul dintre cei doi protagoniști nu a reușit, duminică, să obțină majoritatea calificată a voturilor valabil exprimate, adică 50% + 1.
Partidul lui Erdogan a contestat rezultatele din secțiile în care liderul opoziției a obținut multe voturi, după ce primele rezultate l-au indicat drept câștigător detașat. Însă avansul său s-a diminuat pe măsură ce numărătoarea voturilor a avansat.
Citește și: Final dramatic al numărării votului: Erdogan - 49,5 %, Kilicdaroglu - 44,8%
De cealaltă parte, tabăra lui Kilicdaroglu a acuzat agenția de presă de stat din Turcia că încearcă să manipuleze rezultatele în favoarea lui Erdogan.
Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani - petrecuți la putere ca premier sau președinte - când Erdogan are emoții în privința rezultatului.
Erdogan: "Alegerile au fost expresia maturității democratice a țării"
Președintele în funcție susține că voturile îl plasează în fața adversarului său.
"Faptul că alegerile au avut loc sub forma unei mari sărbători a democrației, în liniște și pace, este o expresie a maturității democratice a Turciei noastre", a scris el pe Twitter președintele Erdogan.
Kemal Kilicdaroglu le-a transmis, la rândul său, alegătorilor că democrația se va întoarce în Turcia dacă îl va învinge pe Erdogan.
Kilicdaroglu: "Veți vedea că primăvara s-a întors și va continua"
"Le mulțumesc tuturor concetățenilor mei. Mulțumesc din toată inima tuturor celor care au venit și au votat astăzi. Tuturor ne-a lipsit foarte mult democrația. Ne-a lipsit tuturor să fim împreună. Ne-a fost dor să ne îmbrățișăm cu toții. De acum încolo veți vedea că primăvara s-a întors și va continua. Dragostea mea se îndreaptă către toată lumea", a spus el.
Pe parcursul desfășurării scrutinului nu s-au înregistrat incidente majore, însă în timpul numărătorii voturilor s-au declanșat scandalurile. La Istanbul, mai mulți funcționari dintr-o secție de vot s-au luat la bătaie şi au fost cu greu despărțiți de oameni.
Duminică, turcii nu au votat doar cine va conduce a doua cea mai mare putere a NATO în următorii cinci ani, și și componența viitorului Parlament, care are 600 de locuri.
Peste 88% dintr alegători s-au prezentat la urne la acest scrutin în condițiile în care, în Turcia, votul este obligatoriu prin lege.
Foto: Kemal Kilicdaroglu și Recep Tayyip Erdogan la votul de duminică