Stoltenberg a declarat, vineri, că este de așteptat ca liderii țărilor aliate să convină asupra unui "pachet cu trei elemente pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO".
Primul element este "un program multianual de asistență pentru a asigura interoperabilitatea deplină între forțele armate ucrainene și NATO", a precizat șeful alianței militare.
De asemenea, urmează să fie îmbunătățite legăturile politice prin înființarea Consiliului NATO-Ucraina.
Citește și: Scandal la vizita lui Zelenski în Bulgaria. Preşedintele Radev a dat presa afară de la discuţii
"Într-un al treilea rând, mă aștept ca liderii noștri să reafirme că Ucraina va deveni membră a NATO și să se unească în privința modului în care să aducă Ucraina mai aproape de acest obiectiv", a conchis Jens Stoltenberg.
Zelenski cere SUA arme cu rază lungă
Kievul poartă discuții cu Washingtonul în vederea trimiterii de arme cu rază lungă de acțiune în Ucraina, pentru ofensiva împotriva forțelor rusești.
Declarația a fost făcută, vineri, de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Zelenski s-a deplasat în Cehia, după ce a vizitat Bulgaria, într-un turneu aparent menit să determine aliații să facă Ucrainei o invitație formală de aderare la NATO, înainte de summit-ul de la Vilnius, care se va desfășura săptămâna viitoare.
"Ca să fiu sincer, fără arme cu rază lungă de acțiune este dificil nu doar să derulezi o misiune ofensivă, ci și să conduci o operațiune defensivă. Discutăm despre asta, despre arme adecvate, cu partenerii noștri. În primul rând, discutăm cu Statele Unite despre sisteme cu rază lungă de acțiune", a declarat Zelenski, alături de premierul ceh Petr Fiala.
"Începând de azi, depinde doar de ei", a adăugat el.
SUA trimit Ucrainei muniție cu dispersie pentru a face față trupelor ruse
Președintele ucrainean a arătat că, fără aceste arme, Rusia își menține avantajul militar în anumite situații.
"Este foarte dificil. Înseamnă că îți aperi teritoriul și nu poți ajunge la distanța potrivită pentru a-ți distruge inamicul. Adică, inamicul are avantajul distanței", a explicat Zelenski.
Statele Unite urmau să confirme, vineri, un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari.
Conform oficialilor americani citați de presa de peste Ocean, acest pachet inclusiv muniție cu dispersie, cerută de Ucraina și interzisă în numeroase țări din cauza efectelor devastatoare asupra civililor, la ani de zile după conflict.