Telescopul a decolat deasupra unei rachete Ariane 5, din portul spațial al Europei din Guyana Franceză. Lansarea acestuia a întârziat ani întregi, din cauza unei combinații de factori cauzați de pandemie și provocări tehnice.
Este cel mai puternic și complex observator spațial din lume și va răspunde la întrebări despre sistemul nostru solar, va studia exoplanetele în moduri noi și va privi mai adânc în univers decât s-a făcut până acum.
Agenția Spațială Europeană s-a referit la această lansare ca fiind ”un cadou minunat de Crăciun” pentru echipele internaționale, precum și pentru întreaga știință spațială.
BREAKING: Lift off! ? The James Webb Space Telescope, which will try to image the first stars and galaxies to shine in the universe, has been launched.
— Sky News (@SkyNews) December 25, 2021
Read more: https://t.co/gU0U68Lwmh pic.twitter.com/Tiy2jtO1lW
Administratorul NASA Bill Nelson și-a împărtășit recunoștința pentru echipele internaționale care au făcut posibilă misiunea și lansarea de Crăciun.
”Este o zi grozavă pentru planeta Pământ”, a spus Nelson, la scurt timp după lansare. "Mulțumim echipei. Toți ați fost incredibili. Peste trei decenii de muncă și ați produs acest telescop care acum ne va duce înapoi la începuturile universului. Vom descoperi lucruri incredibile pe care nu ni le-am imaginat niciodată."
Webb va observa atmosferele exoplanetelor, dintre care unele sunt potențial locuibile, și ar putea descoperi indicii ale vieții în afara Pământului.
Telescopul este echipat cu o oglindă care se poate extinde la 6,5 metri, o lungime mare care va permite oglinzii să colecteze mai multă lumină de la obiectele pe care le observă odată ce telescopul este în spațiu. Cu cât oglinda poate colecta mai multă lumină, cu atât telescopul poate observa mai multe detalii.
Oglinda include 18 segmente hexagonale acoperite cu aur, fiecare cu un diametru de 1,32 metri. Este cea mai mare oglindă construită vreodată de NASA, a spus agenția, dar dimensiunea ei a creat o problemă unică. Oglinda era atât de mare încât nu putea încăpea într-o rachetă. Așadar, echipa NASA a proiectat telescopul ca o serie de părți mobile care se pot plia în stil origami și se pot potrivi într-un spațiu de 5 metri, pentru lansare.
Webb va acționa ca un detectiv în infraroșu, detectând lumina care este nu este vizibilă pentru oameni și dezvăluind regiuni ale spațiului altfel ascunse, spune NASA.
Din 2004, mii de oameni de știință, tehnicieni și ingineri din 14 țări au petrecut 40 de milioane de ore construind telescopul. Acesta include instrumente de la Agenția Spațială Canadiană și Agenția Spațială Europeană.
Acum, Webb este gata să ne ajute să înțelegem originile universului și să înceapă să răspundă la întrebări cheie despre existența noastră, cum ar fi de unde venim și dacă suntem singuri în cosmos.
Ce poate observa telescopul
Telescopul Webb va analiza fiecare fază a istoriei cosmice, inclusiv primele străluciri de după Big Bang, care a creat universul nostru, și formarea galaxiilor, stelelor și planetelor care îl umplu astăzi. Capacitățile sale vor permite observatorului să răspundă la întrebări despre sistemul nostru solar și să investigheze semnale slabe de la primele galaxii formate acum 13,5 miliarde de ani.
Telescopul va arunca o privire mai atentă asupra unei selecții de exoplanete, pentru a cerceta atmosfera acestora, dacă o au, și va răspunde la întrebări despre cum s-au format și au evoluat planetele. Datele colectate de telescop le pot spune oamenilor de știință dacă metanul, dioxidul de carbon sau monoxidul de carbon se află în atmosferă. Gazele din aceste atmosfere extraterestre ar putea dezvălui însăși blocurile de construcție ale vieții.
Alte obiecte de interes pentru campania științifică inițială includ observarea găurii negre supermasive din centrul Căii Lactee, formarea activă a sistemelor planetare și resturi de la formarea sistemului nostru solar, cunoscute sub numele de obiecte din Centura Kuiper.
Când vom avea primele imagini
Observatorul va călători timp de aproximativ o lună până când va atinge o orbită la aproximativ 1,6 milioane de kilometri distanță de Pământ. În acele 29 de zile, Webb își va deschide oglinzile și va desfășura parasolarul. Acest proces implică mii de piese care trebuie să funcționeze perfect în ordinea corectă. Din fericire, fiecare pas poate fi controlat de la sol în cazul în care apar probleme.
Apoi va trece printr-o perioadă de punere în funcțiune în spațiu care durează șase luni. Aceasta include răcirea instrumentelor, alinierea și calibrarea. Toate instrumentele vor trece printr-un proces de verificare, pentru a vedea cum funcționează.
”Lansarea telescopului spațial Webb este un moment esențial – acesta este doar începutul pentru misiunea Webb”, a declarat Gregory L. Robinson, directorul de programe Webb la sediul NASA.
”Acum vom urmări cele 29 de zile extrem de anticipate și critice ale lui Webb pe margine. Când nava spațială se va desfășura în spațiu, Webb va trece prin cea mai dificilă și complexă secvență de desfășurare încercată vreodată în spațiu. Odată ce punerea în funcțiune este finalizată, vom vedea imagini uluitoare, care ne vor capta imaginația.”
Webb va începe să colecteze date și primele imagini mai târziu în 2022. Mii de oameni de știință au așteptat de ani de zile să vadă ce ne poate arăta observatorul.
”Anul inițial al observațiilor lui Webb va oferi prima oportunitate pentru oamenii de știință din întreaga lume de a analiza anumite ținte cu următorul mare observator spațial al NASA”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Direcției de misiune științifică din cadrul NASA.