Antena 3 CNN International News Talibanii și-au dat în petic: l-au capturat pe jurnalistul care a filmat primul interviu cu Osama bin Laden. Alți doi jurnaliști, arestați și eliberați

Talibanii și-au dat în petic: l-au capturat pe jurnalistul care a filmat primul interviu cu Osama bin Laden. Alți doi jurnaliști, arestați și eliberați

Adrian Iclozan
3 minute de citit Publicat la 03:12 12 Feb 2022 Modificat la 03:12 12 Feb 2022
Jouvenal Peter
Sursa foto: cnn.com

Situația lor a devenit cunoscută după ce doi jurnaliști occidentali - aflați printre captivi - au fost eliberați de talibani, împreună cu colaboratorii lor afgani.

Este vorba de Andrew North, cetățean britanic, fost corespondent BBC pentru Asia de Sud, și de un fotograf irlandez, al cărui nume nu a fost menționat de presa internațională.

Cei doi se aflau în Afganistan în calitate de angajați ai Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), care a anunțat inițial reținerea lor și a precizat că depune eforturi pentru a le obține eliberarea.

O agenție ONU anunță că talibanii afgani au eliberat doi jurnaliști străini

Tot UNHCR a anunțat eliberarea celor doi, fără a le menționa numele, notează Al Jazeera.

Între occidentalii rămași încă în captivitate, potrivit The Wall Street Journal, s-ar mai număra Peter Jouvenal, un musulman cu cetățenie britanică și germană, cameraman veteran care a lucrat pentru BBC și CNN și care are legături cu Afganistanul de peste 40 de ani.

În timpul războiului dintre localnici și soldații fostei Uniuni Sovietice, Jouvenal a făcut peste 70 de călătorii în Afganistan, unde a filmat conflictul pentru diverse organizații internaționale.

În 1997, în calitate de cameraman, a participat, alături de realizatorul CNN Peter Arnett și de producătorul Peter Bergen, la primul interviu acordat presei occidentale de Osama bin Laden, liderul de atunci al grupării Al Qaeda.

Jouvenal s-a căsătorit cu o femeie afgană și vorbește fluent principalele două limbi din această țară.

În momentul reținerii, în decembrie anul trecut, el se afla în regiune pentru a discuta cu liderii talibani posibilitatea realizării unor investiții în sectorul minier.

Potrivit CNN, familia sa crede că fostul jurnalist a fost reținut din greșeală și a cerut eliberarea sa cât mai rapidă, invocând faptul că acesta suferă de hipertensiune precum și riscul ridicat de infectare cu COVID în închisorile afgane.

Fostul vicepreședinte afgan, Amrullah Saleh, a catalogat reținerea occidentalilor drept “răpire” și i-a acuzat pe talibani de numeroase atrocități.

Occidentalii sunt ținuți captivi fără o motivație oficială

“Cum nu există o acoperire mediatică sau cetățeni care să raporteze incidentele, iar atmosfera este sufocată de corupție, numeroase crime și atrocități nu sunt expuse în mod adecvat”, a scris el pe Twitter.

Occidentalii reținuți în decembrie se află în captivitate de peste două luni. Oficial, motivele acestor rețineri nu sunt cunoscute.

Se știe însă că vesticii se află în custodia Directoratului de Informații al talibanilor. Instituția este condusă de Abdul Haq Wasiq, care a fost deținut la Guantanamo timp de 12 ani și a fost eliberat în 2014, în cadrul unui schimb de prizonieri.

Un membru al acestui Directorat a confirmat pentru Washington Post că “au fost arestați mai mulți cetățeni străini” sub acuzația de colaborare cu agențiile străine de spionaj, fără a da însă alte detalii.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Zabihullah Mujahid a afirmat pentru agenția France Presse că autoritățile afgane analizează situația.

“Am primit informații pe această temă și încercăm să aflăm cu siguranță dacă au fost deținuți sau nu”, a spus el.

Un oficial din Qatar i-a vizitat pe prizonieri

Totuși, autoritățile talibane i-au permis unui oficial din Qatar să-i viziteze pe unii dintre prizonieri la mijlocul lunii ianuarie.

Potrivit acestuia, captivii erau ținuți în condiții spartane, specifice pușcăriilor afgane, dar nu prezentau urme vizibile de agresiune.

Emily Horne, o purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională al SUA, a catalogat detenția vesticilor drept “inacceptabilă” și a cerut eliberarea prizonierilor.

“Este complet inacceptabil ca talibanii să țină ostatic un grup de ființe umane, un gest care este în antiteză totală cu presupusa lor aspirație de a deveni actori legitimi pe scena mondială”, a afirmat ea.

Până recent, talibanii s-au abținut să fie agresivi cu străinii

Aceste incidente marchează o escaladare a tratamentului ostil al talibanilor față de occidentalii rămași în țară.

De la preluarea puterii în Afganistan, în august 2021, gruparea și-a înăsprit politicile față de propria populație: femeile și-au pierdut o mare parte din drepturi iar zeci de jurnaliști locali au fost arestați, amenințași sau agresați.

Până recent însă, acest tip de tratament nu era aplicat și străinilor iar în demersul de a fi perceput ca o administrație legitimă, guvernul taliban de la Kabul a dat chiar asigurări că jurnaliștii străini sunt bineveniți în țară și nu vor avea suferit.

Foto: Peter Jouvenal în 2004

×
Parteneri
x close