Antena 3 CNN International News China se pregătește de război în condiții reale: a trimis zeci de avioane, inclusiv bombardiere nucleare, la mică distanță de Taiwan

China se pregătește de război în condiții reale: a trimis zeci de avioane, inclusiv bombardiere nucleare, la mică distanță de Taiwan

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 11:59 02 Oct 2021 Modificat la 11:59 02 Oct 2021
J-20
Sursa foto: hepta

Este cea mai mare astfel de incursiune a Beijingului, susțin autoritățile de la Taipei.

Ministerul taiwanez al apărării precizat că 38 de avioane chineze au venit în două valuri.

Între ele s-au aflat bombardiere tip H-6, capabile să transporte arme nucleare, dar și avioane anti-submarin.

Taiwan a răspuns ridicând în aer avioanele de luptă și activând sistemele de rachete.

Premier taiwanez: China s-a angajat în mod deliberat în agresiuni militare

Precedentul cel mai mare incident de acest tip s-a petrecut în luna iunie și a implicat 28 de avioane chineze.

"China s-a angajat deliberat în agresiuni militare, afectând pacea regională", a spus, sâmbătă, premierul din Taiwan, Su Tseng-chang.

Guvernul de la Beijing nu a comentat, deocamdată, acuzațiile însă anterior autoritățile comuniste au afirmat că astfel de misiuni sunt menite să protejeze suveranitatea Chinei și că ele vizează "conspirația" dintre Taiwan și SUA.

Beijingul privește acest teritoriu ca pe o provincie disidentă, care s-a separat de China continentală acum mai bine de 70 de ani, la capătul unui război civil în urma căruia naționaliștii, înfrânți, s-au refugiat la Taipei.

La rândul lor, autoritățile de la Taipei insistă că acest teritoriu insular cu o populație de peste 23 de milioane de oameni un stat independent.

Cele două valuri

Ministerul apărării de la Taipei arată într-o declarație că 25 de aparate ale Armatei Populare de Eliberare (PLA, formulă care desemnează armata Chinei comuniste, n.r.) au intrat în partea sud-vestică a zonei de identificare a apărării aeriene (ADIZ) în timpul zilei, zburând în apropierea atolului insulei Pratas.

După primul val, a urmat un al doilea, în aceeași regiune, în cursul serii de vineri. Acest al doilea val a fost compus din 13 avioane chineze. Aparatele au zburat deasupra apelor între Taiwan și Filipine.

Zona de identificare a apărării aeriene este situată în exteriorul teritoriului și spațiului aerian al unei țări. În această zonă, aeronavelor străine li se cere să se identifice imediat. Aparatele sunt monitorizate și supuse controlului de trafic aerian, în interesul securității naționale a statului care a declarat zona de identificare.

Tehnic, ADIZ rămâne în spațiul aerian internațional iar CNN remarcă faptul că nu a fost încălcat spațiul aerian taiwanez.

CNN notează că incursiunea de vineri vine în contextul în care Beijingul aniversează 72 de ani de la Proclamarea Republicii Populare Chineze, în 1949.

Sursa citată amintește că președintele chinez Xi Jinping a refuzat să excludă folosirea forței pentru a cuceri Taiwanul, "dacă va fi necesar".

Analiștii militarii au estimat că incursiunile în ADIZ au atât menirea de a demonstra propriilor cetățeni puterea militară a Chinei cât și rolul de a furniza informațiile și training-ul necesare spionajului și armatei, în cazul unui conflict cu Taiwan.

"Xi Jinping a cerut armatei să își intensifice pregătirea și să se pregătească pentru luptă 'în condiții realiste'. Prin urmare, nu este foarte surprinzător că armata chineză continuă să zboare în ADIZ-ul taiwanez, ca parte a unui proces de instruire realistă și de pregătire pentru un conflict armat", a declarat Derek Grossman, analist în cadrul grupului de reflecție "RAND Corporation".

Foto: aparate militare chineze tip J-20

×
x close