Antena 3 CNN International News Aceasta este "opțiunea nucleară" între sancțiunile pe care Occidentul le-a pregătit pentru Rusia

Aceasta este "opțiunea nucleară" între sancțiunile pe care Occidentul le-a pregătit pentru Rusia

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 23:48 26 Ian 2022 Modificat la 23:54 26 Ian 2022
Drapel Rusia
Sursa foto: Pixabay.com

Este vorba despre decuplarea Rusiei de la sistemul bancar global.

Membrii Congresului american au sugerat în ultimele săptămâni că Rusia ar putea fi exclusă din SWIFT, o rețea de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din toată lumea.

Liderii Parlamentului de la Moscova au replicat, la rândul lor, că dacă ar fi dispusă o astfel de măsură la adresa Rusiei, transporturile energetice spre Europa vor fi oprite.

"Dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, noi nu vom mai primi valute străine, dar cumpărătorii, în primul rând țările europene, nu vor mai primi mărfurile noastre: petrol, gaze, metale și alte componente importante", a spus Nikolai Zuravlev, vicepreședinte al Camerei Superioare a Parlamentului rus, citat de agenția TASS.

Ce este SWIFT

Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale (SWIFT)a fost înființată în 1973 pentru a înlocui telexul și este folosită în prezent de peste 11.000 de instituții financiare pentru a trimite mesaje și ordine de plată securizate.

Nu există o alternativă acceptată la nivel mondial pentru SWIFT, sistemul fiind esențial pentru piețele financiare globale.

Eliminarea Rusiei din SWIFT ar pune instituțiile financiare în imposibilitatea de a trimite bani în Rusia sau de expedia bani din Rusia.

O astfel de situație ar transmite un șoc subit companiilor rusești și clienților lor din străinătate.

Efectele s-ar vedea în special asupra cumpărătorilor de țiței rusesc și asupra exporturilor de gaze, exprimate în dolari.

Excluderea Rusiei din SWIFT ar duce la o contracție a economiei acestei țări cu 5%, conform unei estimări făcute în 2014 de fostul ministru rus de finanțe Alexei Kudrin.

SWIFT, rezident în Belgia și supus regulilor Uniunii Europene

Conform specialiștilor, măsura ar duce la încetarea tuturor tranzacțiilor internaționale, ar declanșa volatilitatea rublei și ieșiri masive de capital.

SWIFT are sediul în Belgia și este condus de un consiliu format din 25 de persoane.

Între aceștia, Eddie Astanin, președintele consiliului de administrație al Centrului Central de Clearing în Contrapartidă din Rusia.

SWIFT, care se caracterizează drept "facilitate neutră", este constituit conform legislației belgiene și trebuie să respecte reglementările Uniunii Europene

Precedentul iranian

Nu ar fi prima dată când o țară este eliminată din SWIFT.

În 2012, SWIFT a deconectat băncile iraniene, efect al sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană ca reacție programul nuclear al țării.

În urma deconectării, Iranul a pierdut atunci aproape jumătate din veniturile din exporturile de petrol și 30% din volumul comerțului exterior, notează CNN, citând lucrarea elaborată anul trecut de cercetătoarea Maria Shagina pentru Centrul Carnegie din Moscova.

Nu este clar cât de mult sprijin există între aliații SUA pentru o măsură similară împotriva Rusiei.

Premierul britanic Boris Johnson le-a comunicat, marți, parlamentarilor că guvernul său discută cu Statele Unite posibilitatea de a interzice Rusiei accesul la SWIFT.

"Nu există nicio îndoială că aceasta ar fi o armă foarte puternică (împotriva Rusiei). Mă tem însă că poate fi cu adevărat activată doar cu ajutorul Statelor Unite. Suntem în discuții pe această temă", a indicat Johnson.

Pe de altă parte, Statele Unite și Germania au cel mai mult de pierdut dacă Rusia este deconectată, deoarece băncile lor sunt cei mai frecvenți utilizatori SWIFT care relaționează cu băncile rusești, se spune în documentul citat de CNN.

Alternativele Rusiei. Cea mai puternică pare a fi dezbinarea adversarilor

Rusia a luat măsuri în ultimii ani pentru a reduce șocul unei eventuale eliminări din SWIFT.

Moscova și-a stabilit propriul sistem de plăți, SPFS, după sancțiunile occidentale impuse de Occident în 2014, în urma anexării peninsulei Crimeea.

SPFS are acum aproximativ 400 de utilizatori, potrivit băncii centrale a Rusiei. Douăzeci la sută din transferurile interne se fac în prezent prin SPFS.

Sistemul transfrontalier de plăți interbancare din China, sau CIPS, poate oferi o alternativă la SWIFT.

Moscova ar putea fi, de asemenea, forțată să recurgă la utilizarea criptomonedelor.

Dar acestea nu sunt alternative atrăgătoare iar Rusia, ca și în alte situații, mizează pe lipsa de unitate a celor chemați să ia decizia sancționării sale.

"SWIFT este o companie europeană, o asociație de mai multe țări participante.

Pentru a lua o decizie privind deconectarea, este nevoie de o decizie unanimă a țărilor participante. Cu siguranță, deciziile Statelor Unite și ale Marii Britanii nu sunt suficiente.

Nu sunt sigur că alte țări, în special cele cu o pondere mare schimburilor cu Rusia în balanța comercială, vor sprijini o astfel de măsură", a estimat viceliderul Camerei Superioare a Parlamentului rus, Nikolai Zuravlev.

×
Etichete: Rusia SWIFT
x close