Incidentul a avut loc la finele lui 2020 dar a fost dezvăluit abia joi de Ministerul Britanic al Apărării, adaugă sursa citată.
Submarinul rusesc era urmărit de vasul britanic în Atlanticul de Nord și a lovit un sonar tractat de navă.
"La sfârșitul anului 2020, un submarin rus urmărit de nava HMS Northumberland a intrat în contact cu sonarul tractat de aceasta din urmă", a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Regatul Unit.
Potrivit Marinei militare britanice, nava HMS Northumberland (foto) a desfășurat în 2020 o misiune "de importanță vitală pentru apărarea apelor britanice și pentru capacitatea de descurajare nucleară a țării".
Incidentul, surprins de o echipă de televiziune
BBC menționează că incidentul a fost surprins de o echipă de televiziune de la Channel 5, care filma pentru serialul "Warship: Life at Sea" (Nave de război: viața pe mare")
O sursă militară britanică a declarat că este "improbabil" ca ciocnirea să fi fost deliberată.
HMS Northumberland urmărea submarinul în zona Cercului Polar, după ce acesta dispăruse de pe radarele britanice.
Submarinul a fost detectat cu sonarul tractat, constituit dintr-un tub lung prevăzut cu hidrofoane sensibile pentru captarea sunetelor sub apă.
Elicopterul de pe HMS Northumberland a depistat la suprafața apei periscopul submarinului, care apoi s-a scufundat, lovind sonarul.
Echipa de la Channel 5 a surprins echipajul britanic, exclamând "Ce a fost asta?" la momentul impactului.
Nu este clar ce avarii a suferit submersibilul rusesc de tip "hunter-killer" (de atac, n.r.) dar nava britanică s-a întors în Scoția pentru înlocuirea echipamentului avariat.
BBC notează că în ultimii ani submarinele militare rusești și-au intensificat activitatea iar fregatele Marinei Regale patrulează în mod regulat în Atlanticul de Nord.
Ministerul britanic al Apărării nu comentează, de obicei, în legătură cu operațiunile vaselor militare, dar a trebuit să o facă în acest caz, pentru că incidentul a fost filmat, remarcă BBC.