Un înalt oficial al administrației a declarat pentru CNN că SUA deține informații care sugerează că guvernul rus, cu ajutorul serviciilor de informații, intenționează să producă un videoclip de propagandă care prezintă scene grafice ale unei „explozii false cu cadavre, cu actori care înfățișează persoane îndoliate și imagini cu locații distruse și echipamente militare”, a spus oficialul.
SUA consideră că Rusia a recrutat deja actori care să fie implicați în atacul fals. SUA consideră că echipamentul militar folosit în videoclipul atacului fabricat ar fi făcut să arate ca fiind ucrainian sau dintr-o națiune aliată.
Oficialul a spus că videoclipul ar putea include imagini cu drone Bayraktar, pe care aliatul NATO Turcia le-a furnizat Ucrainei, „ca mijloc de a implica NATO în atac”.
Atacul fals din videoclip ar fi vizat împotriva teritoriului suveran al Rusiei sau împotriva persoanelor vorbitoare de limbă rusă, a spus oficialul, și „va fi lansat pentru a sublinia o amenințare la adresa securității Rusiei și pentru a sprijini operațiunile militare”, a spus oficialul.
„Acest videoclip, dacă va fi lansat, i-ar putea oferi lui Putin scânteia de care are nevoie pentru a iniția și justifica operațiuni militare împotriva Ucrainei”.
„Arată nivelul de cinism, sincer, care este de cealaltă parte a acestui conflict”, a declarat joi pentru MSNBC Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate națională.
„Nu spunem în mod definitiv că asta vor face ei. Spunem că aceasta este o opțiune luată în considerare și că au folosit astfel de pretext în trecut pentru a justifica acțiunea militară”.
Dezvăluirea de către SUA a presupusului complot este cea mai recentă dintr-o serie de dezvăluiri menite să atenueze impactul oricărui pretext pe care Rusia îl poate folosi pentru a invada Ucraina.
Rusia a continuat să maseze forțe și echipamente militare de-a lungul granițelor Ucrainei, în ciuda eforturilor diplomatice ale SUA și ale aliaților de a detensiona situația.
Luna trecută, CNN a raportat pentru prima dată că SUA dețin informații care indicau că Rusia a prepoziționat un grup de agenți să efectueze o operațiune cu steag fals în estul Ucrainei, în încercarea de a crea un pretext pentru o invazie.
Înalt oficial al administrației a mai spus joi că, dacă Rusia decide să schimbe modul în care vede teritoriile separatiste din estul Ucrainei, de exemplu, dacă decide să le considere independente, mai degrabă decât ca parte a Ucrainei, în urma unei modificări legislative aduse de parlamentul Rusiei, aflată în discuție, Moscova „ar putea pretinde că impulsul pentru independență a determinat Ucraina să „atace”” forțele pro-ruse din est.
„Pentru a construi un argument pentru independență, politicienii ruși avansează această legislație pe baza falsă că Ucraina se pregătește să ia cu forța acest teritoriu și că Kievul a refuzat în mod sistematic locuitorilor locali drepturile lor fundamentale”, a spus oficialul.
„În conformitate cu intervențiile sale anterioare, Rusia și-ar prezenta acțiunile ca apărând etnicii ruși și venind la cererea unui guvern suveran pentru asistență”.