Anunțul vine la o zi după ce președintele Joe Biden a declarat că nu va înarma Kievul cu rachete capabile să lovească ținte la mare distanță.
Sistemele ce vor fi trimise armatei ucrainene vor fi echipate cu rachete ce pot executa lovituri într-o rază de aproximativ 80 de kilometri.
Este mult sub capabilitățile sistemelor MLRS cu proiectile apte să lovească ținte la 300 - 500 de kilometri, care au fost cerute insistent de Kiev.
Chiar și așa, sistemele promise Ucrainei pot lovi ținte aflate pe teritoriul rus, dacă acestea sunt suficient de aproape de graniță.
Dispozitivele HIMARS sunt superioare, în termeni de distanță până la țintă, tuturor echipamentelor pe care SUA le-au trimis până în prezent în Ucraina.
Spre exemplu, obuzierele M777 pe care SUA le-au trimis luna trecută au o rază de acțiune de doar aproximativ 25 de kilometri.
SUA spun că au primit garanții de la Kiev că rachetele nu vor fi folosite pentru lovituri în Rusia
Noul pachet de asistență de securitate, care va fi anunțat oficial miercuri, va include, de asemenea, radare de supraveghere aeriană, noi rachete antitanc Javelin, elicoptere, vehicule tactice, muniție și piese de schimb.
Responsabilii din Washington au dezbătut mai multe săptămâni dacă să trimită sau nu Ucrainei sistemele avansate de rachete, pe fondul temerilor de escaladare cu Rusia.
În contextul deciziei luate, oficialii au declarat că SUA "nu încurajează și nu autorizează" Ucraina să efectueze lovituri dincolo de granițele sale și că nu caută să prelungească războiul.
Ei au mai spus că au primit asigurări din partea Kievului că armata ucraineană nu va folosi noile sisteme pentru a lansa atacuri în interiorul Rusiei.
SUA vor continua să-și adapteze asistența de securitate la nevoile cele mai urgente ale Ucrainei, pe măsură ce conflictul evoluează, au spus oficialii, conform CNN.
Potrivit acestora, noile sisteme de rachete vor ajuta Ucraina să ajungă "în cea mai puternică poziție posibilă" la masa negocierilor cu Rusia iar SUA nu vor face presiuni asupra guvernului ucrainean pentru a face concesii teritoriale Moscovei.
Foto: sistem HIMARS testat în SUA, la poligonul de la White Sands