Pat Ryder, secretar de presă al Pentagonului, spunea, recent, că Departamentul american al Apărării "discută cu Ucraina o gamă largă de capabilități și sprijin" militar, inclusiv sisteme "Patriot", dar nu intenționează să livreze astfel de mijloace în prezent.
Potrivit oficialului american, bateriile "Patriot", la fel ca alte arme sofisticate, necesită un personal semnificativ pentru întreținere și sprijin, ca și pentru instruire, ceea ce complică furnizarea acestor sisteme către partea ucraineană.
Secretarul General al NATO a ridicat, la rândul său, problema întreținerii și aprovizionării cu muniție a armamentului occidental trimis Ucrainei.
"Este important să ne asigurăm că sistemele deja trimise Ucrainei funcționează, pentru că am trimis multe sisteme de armament și acestea au nevoie de muniție, întreținere și piese de schimb. Una dintre marile provocări este să ne asigurăm că aceste arme funcționează cum trebuie", a spus Jens Stoltenberg la Forumul pentru Securitate desfășurat la Berlin.
CNN a relatat că aliații NATO examinează, pe de altă parte, posibilitatea de a investi în sisteme de armament din vremea Uniunii Sovietice, care să fie livrate Ucrainei pentru a se apăra în războiul declanșat de Rusia.
"Examinăm fiecare opțiune pentru a ne asigura, încă o dată, că ucrainenii primesc ceea ce au nevoie și ceea ce poate fi cel mai eficient pentru ei. Unele opțiuni merg până la sistemele din epoca sovietică pe care (ucrainenii) le au de zeci de ani în stoc. De exemplu, înseamnă să ne asigurăm că există muniție pentru astfel de sisteme. În unele cazuri, asta presupune să fie produse lucruri care nu s-au mai produs de ceva vreme. Așa că examinăm toate aceste variante", a declarat secretarul american de stat Antony Blinken.
Potrivit publicației The New York Times, NATO discută despre investiții în vechile fabrici aflate în Republica Cehă, în Slovacia și în Bulgaria pentru a reporni producția de obuze destinate artileriei ucrainene din perioada sovietică, încă numeroasă.
În acest context, eforturile Kievului de a-și convinge partenerii să trimită rachete "Patriot" pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia nu au dat rezultatele scontate.
Ucrainenii au cerut rachetele "Patriot" destinate Poloniei după incidentul în care au fost uciși doi oameni la Przewodow
Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a cerut săptămâna aceasta, la București, Germaniei să furnizeze țării sale sisteme de rachete americane "Patriot" cât de repede posibil.
"Mesajul este simplu: dați-ne rachete Patriot cât de repede puteți. Este vorba de sistemele de care Ucraina are nevoie pentru a-și proteja populația și infrastructura critică", a spus Kuleba la reuniunea miniștrilor de Externe din statele NATO.
Ucraina a indicat Germania drept posibil furnizor de rachete "Patriot" după ce Berlinul s-a oferit să trimită Varșoviei astfel de sisteme, ca urmare a incidentului în care o rachetă a defensivei ucrainene a căzut pe teritoriul polonez și a ucis doi oameni.
În timp ce Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, a subliniat că decizia trimiterii de arme în Ucraina se ia la nivel național de către statele membre, reticența Washingtonului pare să reprezinte obstacolul principal în calea solicitărilor Kievului.
Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a avertizat că, dacă Ucraina va primi baterii de rachete "Patriot", acestea și echipajele care le deservesc vor fi considerate imediat "ținte" de către trupele Moscovei.
Ce este sistemul defensiv american "Patriot"
MIM-104 Patriot este un sistem defensiv cu rachete sol-aer fabricat de producătorul american Raytheon.
Este principalul astfel de sistem anti-aerian utilizat de Statele Unite și de unii dintre aliații lor.
A intrat în serviciu în 1981 și a fost folosit în mai multe teatre de operațiuni, între care războaiele din Irak, conflictul din Gaza între Israel și Hamas (2014), războiul civil din Siria și războiul din Yemen.
Este un sistem relativ scump: potrivit informațiilor disponibile pe internet, o baterie de rachete Patriot costă aproximativ 1 miliard de dolari. O rachetă Patriot este estimată la circa 3 milioane de dolari.
Au fost produse peste 1.100 de lansatoare iar mai puțin de 200 dintre acestea au fost exportate în țări aliate ale Statelor Unite.
În funcție de versiune, o rachetă Patriot are o rază operațională între 30 și 160 de kilometri, atinge o viteză între 2,8 și 4,1 Mach (multiplu de viteza sunetului) și are o altitudine de zbor de circa 24 de kilometri.
Dispune de o încărcătură explozivă de 90 de kilograme.
Foto principală: Sistem MIM-104 desfășurat la aeroportul Rzeszow, Polonia, 24 iulie 202
Foto galerie: sisteme "Patriot" aflate în dotarea aliaților SUA