Potrivit unei analize a Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), această livrare masivă poate pune probleme în cazul în care SUA s-ar angaja în conflicte militare în alte zone de pe glob.
"Planificatorii militari ai SUA probabil că sunt nervoși. Statele Unite mențin stocuri de rachete pentru o varietate de posibile conflicte, ce pot implica lupte împotriva Coreei de Nord, Iranului sau chiar împotriva Rusiei
SUA se apropie de punctul în care stocurile de rachete sunt atât de reduse încât planificatorii militari se vor întreba dacă planurile de război pot fi executate", susține Mark Cancian, consilier superior în cadrul programului de Securitate Internațională al CSIS.
Cancian estimează că SUA ar mai avea în depozite între 20.000 și 25.000 de rachete Javelin, în condițiile în care circa 7.000 au fost trimise în Ucraina, unde au avut un impact devastator asupra tancurilor rusești.
El arată că va fi nevoie de trei-patru ani pentru înlocuirea sistemelor anti-tanc livrate ucrainenilor iar noi livrări vor prelungi această perioadă.
În acest context, un oficial american de rang înalt din Departamentul Apărării a declarat, miercuri, că transporturile masive de arme către Ucraina - inclusiv rachete anti-tanc Javelin și rachete antiaeriene Stinger - nu afectează pregătirea de luptă a forțelor SUA.
Javelin este un dispozitiv portabil anti-blindat, cu lansare de pe umăr, fabricat de companiile americane de armament Lockheed Martin și Raytheon.
Este un așa-numit sistem "trage și uită de el", de unică folosință, racheta având un sistem de ghidare propriu către țintă, ceea ce permite trăgătorului să se adăpostească și să evite contra-tirul inamicului.