Secretarul de stat american a făcut această precizare cu ocazia celei de-a cincea aniversări a unei decizii luate de un tribunal de arbitraj independent, prin care au fost respinse pretențiile teritoriale ale Chinei asupra apelor din vecinătatea statului Filipine.
Blinken a adăugat că SUA pot invoca tratatul de apărare reciprocă încheiat cu Filipine în cazul oricărei acțiuni militare a Chinei împotriva intereselor statului Filipine în regiune.
"Reafirmăm, de asemenea, că un atac asupra forțelor armate, vaselor sau aeronavelor acestui stat în Marea Chinei de Sud va activa angajamentul de apărare reciprocă din partea SUA, în baza articolului IV al Tratatului de Apărare Reciprocă încheiat în 1951 între Statele Unite și Filipine", a spus secretarul de stat american.
El a cerut guvernului Chinei să se supună obligațiilor prevăzute de legile internaționale și să înceteze "comportamentul provocator" în Marea Chinei de Sud.
Ce spune decizia tribunalului de arbitraj
Decizia din 2016, adoptată de Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a respins prompt pretențiile Beijingului în Marea Chinei de Sud și a precizat că guvernul chinez a încălcat suveranitatea statului filipinez prin activități precum construirea de insule artificiale în zona economică exclusivă administrată de Manila.
China a respins decizia Curții și a continuat să edifice și să își consolideze militar pozițiile în Marea Chinei de Sud.
Beijing-ul susține că SUA și alte țări amplifică tensiunile în regiune prin trimiterea de vase de război, în operațiuni care încalcă suveranitatea teritorială a Chinei.
La rândul său, Washingtonul spune că prezența sa militară în Marea Chinei de Sud sprijină navigația liberă în baza legii maritime internaționale.
SUA trimit o navă militară lângă Insulele Paracel
Luni, distrugătorul american de rachete USS Benfold, din cadrul Flotei a 7-a a Marinei Militare a SUA, a executat o misiune FONOP (în sprijinul asigurării navigației libere, n.r.) în apropierea Insulelor Paracel.
China controlează aceste insule din anii '70 ai secolului trecut. Insulele sunt revendicate de Vietnam și de Taiwan.
"Nicăieri nu este mai periclitată ordinea maritimă bazată pe reguli decât în Marea Chinei de Sud. Armata Republicii Populare Chineze continuă să facă uz de forță și să intimideze statele de pe coasta continentului sud-asiatic, amenințând libertatea de navigație în acest punct de trecere de importanță globală", a comentat Antony Blinken.
În replică la operațiunea militară americană, China a anunțat că a mobilizat forțe pentru "avertizarea și îndepărtarea" navei de război a SUA, acuzând că i-a fost încălcată suveranitatea.
Un purtător de cuvânt militar chinez a calificat operațiunea în care a fost implicat USS Benfold drept o dovadă de necontestat a "hegemoniei navigaționale și a militarizării întreprinse de SUA în Marea Chinei de Sud.