Cel puțin 90 de afgani au murit și alți 140 au fost răniți joi, a declarat un oficial al Ministerului Sănătății din Afganistan, după explozia celor două bombe, urmată de atacul mai multor bărbați înarmați, asupra mulțimii îngrămădite din afara aeroportului.
"Era ca și cum cineva mi-ar fi tras pământul de sub picioare; pentru o clipă am crezut că timpanele mi-au fost arse și mi-am pierdut simțul auzului", a spus un bărbat care fusese la coadă lângă o poartă a aeroportului.
"Am văzut cadavre și părți de cadavre zburând în aer ca o tornadă... bărbați vârstnici, femei și copii, toți împrăștiați în locul exploziei", a continuat bărbatul, un fost angajat al unui grup internațional de dezvoltare cu viză specială pentru imigranți în SUA.
Potrivit Pentagonului, 13 membri ai serviciului SUA au fost uciși și alți 18 au fost răniți în atac.
Zece pușcași marini s-au numărat printre uciși și alți câțiva au fost răniți, a declarat purtătorul de cuvânt al marinei, maiorul Jim Stenger.
Identitățile celor uciși nu vor fi anunțate decât după notificarea rudelor, a adăugat el.
Asaltul a avut loc în timp ce SUA și alte țări occidentale se luptau pentru a-și evacua cetățenii și aliații afgani înainte de termenul limită din 31 august, după ce talibanii au preluat controlul asupra țării.
Mii de afgani se adunaseră la porțile aeroportului în ultimele zile în speranța de a fi evacuați.
Filmările postate joi pe rețelele de socializare, după explozii, au arătat scene haotice cu mulțimi care încercau să ajute răniții.
ISIS și-a asumat răspunderea pentru atac, dar nu a furnizat dovezi care să susțină afirmația.
Oficialii americani au confirmat faptul că organizația este probabil în spatele atrocității.
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că eforturile de evacuare nu vor fi oprite din cauza atacului și că a ordonat comandanților militari americani să dezvolte planuri pentru a lovi „activele, conducerea și facilitățile ISIS”.
Aproximativ 7.500 de persoane au fost evacuate din Kabul pe parcursul a 12 ore, joi, a declarat Casa Albă.
Nu este clar câte dintre aceste evacuări au avut loc după atac.
Generalul Kenneth "Frank" McKenzie, șeful comandamentului central al SUA, a declarat că trupele americane continuă misiunea de evacuare la "cea mai mare viteză", menționând că în Afganistan încă mai sunt aproximativ 1.000 de cetățeni americani.
Accentul este pus în prezent pe „fluxurile de amenințări extrem de active”.
McKenzie a descris amenințările ISIS ca fiind "iminente".
El a spus că armata americană folosește elicoptere de atac și alte avioane cu echipaj, dar și fără echipaj pentru a apăra aeroportul din Kabul, precum și pentru a împărtăși informații cu talibanii, din motive de securitate.
"Ei nu primesc întreaga gamă de informații pe care o avem. Dar le oferim suficient să acționeze în timp și spațiu pentru a încerca să prevină aceste atacuri", a spus McKenzie.
Oficialii americani au avertizat în ultima săptămână că amenințarea unui atac terorist pe aeroport a devenit din ce în ce mai acută.
Riscul potențialelor atacuri ISIS a determinat SUA să stabilească rute alternative către aeroportul din Kabul, încă dinaintea atentatelor de ieri.