Moscova ar putea încerca astfel să distragă atenția de la situația campaniei militare din Ucraina, în contextul în care trupele ruse au fost silite să se retragă precipitat din regiunea Harkov, în fața contraofensivei Kievului, crede Blinken.
El admite, totuși, că Rusia ar putea juca un rol pozitiv în criza reizbucnită între cele două state din Caucaz.
"Dacă Rusia își poate folosi propria influență (...) pentru a pune capăt violenței și pentru a îndemna oamenii să se angajeze cu bună-credință în eforturi de pace, ar fi un lucru pozitiv", a indicat Blinken în timpul unei vizite la Universitatea Purdue din Indiana.
Secretarul american de stat a spus că a vorbit ieri seară cu liderii din Armenia și din Azerbaidjan și i-a îndemnat să facă tot posibilul pentru a opri conflictul și a reveni la discuții de pace.
Premierul de la Erevan spune că atacul azer a ucis cel puțin 49 de militari armeni
"Am văzut din nou izbucnirea ostilităților, care nu sunt în interesul nimănui", a subliniat el.
După atacul lansat peste graniță de trupele azere, prim-ministrul de la Erevan, Nikol Pashinian, a declarat că au fost uciși cel puțin 49 de soldați armeni.
"În prezent, avem 49 de militari uciși în misiune, număr confirmat de Ministerul Apărării.Dar trebuie să recunosc, de asemenea, că acest număr, din păcate, nu este cel final", a menționat prim-ministrul într-un mesaj adresat, marți, parlamentului Armeniei.
Noile confruntări militare dintre Azerbaidjan și Armenia riscă să agraveze situația din Europa
Atacul armat lansat de forțele militare din Azerbaidjan asupra Armeniei riscă să afecteze și mai mult aprovizionarea Europei cu resurse energetice în această iarnă.
În operațiunea declanșată în noaptea de luni spre marți, Azerbaidjanul a folosit drone de luptă, artilerie și arme de mare calibru pentru a bombarda mai multe regiuni de la granița de est a Armeniei.
Potrivit ministerului Apărării din Azerbaidjan, atacul este un răspuns la provocările și la sabotajul pe scară largă la care ar recurge partea armeană.
Părțile beligerante au convenit o încetare a focului în regiunile de graniță, însă acordul a fost încălcat după numai câteva minute.
Azerbaidjan, furnizor important de gaze naturale pentru Uniunea Europeană
Analistul militar Marian Zidaru arată că, în cazul în care criza se va extinde, securitatea energetică a Europei va fi și mai mult amenințată, în condițiile în care Azerbaidjan este un furnizor important de gaze pentru blocul comunitar.
De altfel, această țară s-a angajat să își majoreze livrările de gaze naturale către UE, de la 8,1 miliarde de metri cubi în 2021 la un volum estimat de 12 miliarde de metri cubi în 2022, conform unui anunț făcut în vara acestui an.
"În 2020, a avut loc un conflict violent între cele două părți, stopat prin intervenția personală a lui Vladimir Putin. S-a hotărât atunci ca soldați ruși și turci să fie plasați între părțile combatante. Acum, din cauza conflictului din Ucraina, trupele rusești au fost retrase în mare parte. Erau circa 1.900 soldați.
Au rămas militarii turci, care se situează de partea Azerbaidjanului. De altfel, azerii importă armament turcesc, inclusiv drone Bayraktar. Ei au superioritate militară, bazată pe economia care exportă petrol și gaze naturale.
Un război ar afecta și problemele Europei, deja grave, după tăierea livrărilor energetice din Rusia.
Azerii încă revendică teritorii din Nagorno-Karabah într-o dispută care durează de vreo 30 de ani şi ne putem aștepta oricând la izbucnirea unui noi război. E posibil ca rușii să trimită trupe în zonă, rămâne de văzut de unde le vor aduce", a spus Zidaru la Antena 3.