Antena 3 CNN International News Lovitură cruntă pentru afganii care au lucrat pentru SUA. Americanii schimbă politica de evacuare la Kabul, sub presiunea talibanilor

Lovitură cruntă pentru afganii care au lucrat pentru SUA. Americanii schimbă politica de evacuare la Kabul, sub presiunea talibanilor

Zeci de avioane de transport erau așteptate să ajungă luni la Kabul, unde circa 20.000 de oameni încă așteaptă să fie evacuați din țara luată în stăpânire de talibani, transmite CNN, care citează o sursă apropiate operațiunii militare.

Kabul 2
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    23 Aug 2021   •   13:24

Este o operațiune masivă, care presupune ca pe aeroportul "Hamid Karzai" să aterizeze 33 de aeronave C-17 ale SUA în 24 de ore.

Fiecare dintre aceste aparate are capacitatea a primi la bord 400 de oameni.

Sursa citată de CNN arată însă că politica în vigoare a SUA, începând de luni, presupune că vor putea să treacă de porțile aeroportului doar cetățenii americani, posesorii de carte verde și cetățenii statelor NATO.

Aplicanților pentru programul american SIV (Special Immigrant Visa) nu le va fi permis accesul în aeroport.

Programul de vize SIV era modalitatea prin care afganii care au lucrat pentru trupele și agențiile SUA din Afganistan puteau să plece legal din țară.

Zona din jurul aeroportului este controlată de talibani, care filtrează persoanele în vederea accesului.

Haos pe aeroport: de luni, pleacă din Kabul doar americanii, cetățenii statelor NATO, soțiile și copiii acestora

Doar membrii din familia apropiată - precum soția sau copiii - pot fi aduși pe aeroport de către cetățenii eligibili ai SUA și ai țărilor NATO.

Chiar și în noile condiții, mii de cetățeni afgani, majoritatea bărbați de vârsta corespunzătoare serviciului militar și fără documente au rămas în zona aeroportului încă din a doua zi după începerea evacuărilor, când lipsa controlului a permis temporar accesul a mii de oameni și a generat scene de haos în interior și pe pista de decolare.

Nu există un plan de îndepărtare a acestor persoane din zona aeroportului, ceea ce face ca statutul lor să rămână incert.

Talibanii au avertizat, luni, că retragerea forțelor SUA din Afganistan trebuie să se încheie pe 31 august  iar în caz contrar "vor exista consecințe".

Operațiunea de evacuare a civililor din Afganistan este supervizată de SUA în condițiile unui dispozitiv format din mii de soldați americani masați pe aeroportul din Kabul.

Plecarea militarilor implică suspendarea, de facto, a operațiunilor de evacuare.

Haos pe aeroport: ambasada din Kabul a dat vize în alb afganilor, care le-au dat mai departe

O sursă CNN a explicat că una dintre cauzele haosului din ultimele zile a fost decizia de a emite aplicanților SIV vize electronice, fără nume sau numere corespunzătoare documentelor de identitate.

Capturi de ecran cu aceste vize au fost ulterior trimise de afgani multor altor cetățeni care nu erau îndreptățiți să intre pe aeroport.

"Nu cred că personalul diplomatic sau administrația realizează cât de mult au stricat lucrurile cu aceste vize prostești, permițând accesul oricui pe parcursul unei zile întregi", a comentat sursa citată de rețeaua de televiziune.

Duminică, la Kabul condițiile s-au înrăutățit pe aeroport. Porțile au fost închise în cea mai mare parte a timpului și au fost cazuri de familii ai căror membri au fost separați și trimiși în diferite țări.

Haos pe aeroport: militarii afgani și americani s-au împușcat reciproc

Haosul a continuat luni, când un lunetist a ucis un membru al forțelor afgane de securitate care completează dispozitivul de la aeroport.

Nu este clar cine era sau în numele cui acționa lunetistul.

În confuzia provocată de incident, militarii afgani au tras asupra unor infanteriști americani. Aceștia au răspuns cu foc și i-au rănit pe patru dintre afgani, notează CNN.

Cei patru sunt în stare stabilă iar americanii nu au consemnat victime.

Separat de acest incident, 20 de persoane au murit în ultima săptămână la aeroportul din Kabul.

Șapte au murit în două incidente în care oamenii s-au îmbulzit, la aeroport și la hotelul Baron, a precizat un purtător de cuvânt al ministerului britanic al apărării.

×
Subiecte în articol: Kabul evcuare talibani SUA
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close