Antena 3 CNN International News "Văduva neagră" devine cea mai masivă stea neutronică observată vreodată, după ce și-a "devorat" partenerul stelar

"Văduva neagră" devine cea mai masivă stea neutronică observată vreodată, după ce și-a "devorat" partenerul stelar

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 16:58 29 Iul 2022 Modificat la 16:58 29 Iul 2022
stea neutronica
"Văduva neagră" devine cea mai masivă stea neutronică observată vreodată, după ce și-a "devorat" partenerul stelar Sursa foto: Hepta/ Zuma Press / Chandra X-ray Observatory Center

Steaua neutronică este clasificată drept o "văduvă neagră", titlul făcând trimitere la femele paianjen care își devorează masculii mult mai mici după împerechere. Asemeni lor, steaua a mărunțit și a devorat aproape întreaga masă a stelei sale însoțitoare, potrivit CNN.

Acest eveniment stelar a permis "văduvei negre" să devină cea mai masivă stea neutronică observată până acum de astronomi.

Cercetătorii susţin că această stea neutronică, despre care au aflat că se învârte în jurul axei proprii de 707 ori pe secundă, are masa de aproximativ 2,35 ori mai mare decât a Soarelui - fiind probabil limita maximă a masei pe care o poate avea un astfel de obiect cosmic.

Dacă masa ar fi fost mai mare, în locul stelei neutronice s-ar fi format o gaură neagră.

"Cu cât o stea neutronică este mai grea, cu atât mai densă este materia din interiorul său. Această stea este cea mai masivă stea neutronică cunoscută şi prezintă cea mai mare densitate a materiei din Universul observabil. Dacă ar fi fost mai grea, s-ar fi prăbuşit în sine şi ar fi format o gaură neagră, iar atunci materia din interior ar fi fost dincolo de orizontul evenimentului, ascunsă pentru totdeauna de orice observaţii posibile", a declarat Roger Romani, director al Centrului pentru Ştiinţe Spaţiale şi Astrofizică al Universităţii Stanford, coautor al studiului despre această stea neutronică, publicat luni în Astrophysical Journal Letters.

"Şi cum deocamdată nu ştim cum se comportă materia la astfel de densităţi, existenţa acestei stele neutronice reprezintă o dovadă importantă a acestor extreme fizice", a adăugat el.

×
x close