Antena 3 CNN International News Apocalipsa din bucătărie: un studiu Stanford arată că aragazurile contribuie la încălzirea globală într-o proporție comparabilă cu mașinile

Apocalipsa din bucătărie: un studiu Stanford arată că aragazurile contribuie la încălzirea globală într-o proporție comparabilă cu mașinile

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 17:10 30 Ian 2022 Modificat la 17:44 30 Ian 2022
aragazuri
Sursa foto: pixabay

Un studiu realizat la Universitatea Stanford a relevat că emisiile arzătoarelor casnice pe gaz din SUA produc impactul climatic echivalent cu cel al unei jumătăți de milion de mașini cu motoare pe benzină.

Este mult peste tot ce au anticipat cercetătorii în trecut, notează CNN.

Metanul, principalul component al gazelor naturale, este o substanță cu un puternic efect asupra încălzirii globale. Pe termen scurt, efectul produs de metan este de circa 80 de ori mai mare decât cel produs de dioxidul de carbon.

Studiul citat mai arată că în gospodăriile unde nu sunt instalate hote sau unde ventilația este necorespunzătoare, concentrația de oxizi de azot - un produs secundar al arderii gazelor naturale, dăunător pentru sănătate - poate să atingă sau să depășească limita nocivă în decurs de câteva minute, mai ales în locuințele cu bucătării mici.

Aragazurile și cuptoarele pe gaz emană cantități semnificative de metan, fie că sunt pornite sau oprite.

Cât gaz pierde aragazul când stă închis

Studiul realizat la Stanford arată că aragazurile eliberează în atmosferă între 0,8% și 1,3% din gazul natural pe care nu reușesc să îl ardă.

Aceste procentaje pot să nu pară mari, însă Eric Lebel, conducătorul studiului, a declarat pentru CNN că este un număr "cu adevărat mare, dacă se adaugă cantităților de metan eliberate în timpul procesului de producție și de transport al gazelor naturale. 

"Dacă cineva spune că nu folosește cuptorul și, deci, nu emite niciun pic de metan, asta nu e adevărat, pentru că unele dintre cuptoarele asupra cărora am făcut măsurător aveau, cel puțin, o scurgere lentă de metan în timp ce nu erau aprinse", a arătat Lebel.

În ceea ce privește oxizii de azot sau NOx, care sunt periculoși în special pentru copii și bătrâni, Lebel a spus că emisiile acestor compuși toxici sunt direct proporționale cu cantitatea de metan arsă.

"Dacă mai pornești un arzător, sau folosești unul mai mare sau îl dai mai tare, toate acestea vor crea mai mulți oxizi de azot", a explicat cercetătorul, avertizând că nivelul concentrației de gaze dăunătoare depinde de dimensiunile și de ventilația bucătăriei.

În unele state SUA, casele noi nu mai sunt racordate la rețeaua de gaze

Studiul de la Stanford vine în contextul în care tot mai multe orașe din SUA, inclusiv anumite zone din statele California, New York și Massachusetts, renunță racordarea caselor noi la rețeaua de gaze naturale.

Susținătorii energiei verzi susțin că trecerea de la aparatele cu gaz la cele electrice va ușura tranziția la energia regenerabilă.

Aparatele electrice prezintă avantajul că, spre deosebire de cele pe gaz, nu au emisii secundare precum cele rezultate în urma arderii metanului.

Emisiile de metan au fost în centrul raportului ONU din august anul trecut, care avertiza în legătură cu apocalipsa climatică.

Reducerea metanului, cea mai la îndemână pentru a evita Apocalipsa climatică

În documentele citate de ONU, cercetătorii arătau că nivelul de metan din atmosferă este în prezent mai mare decât oricând în ultimii 800.000 de ani iar reducerea metanului este cel mai ușor mecanism pentru a schimba traiectoria temperaturilor globale în următorii 10 ani.

Date citate de CNN arată că în anul 2015 erau 40 de milioane de arzătoare pe gaz în gospodăriile americane, proporția acestora fiind diferită de la regiune la regiune.

Studiul de la Stanford mai indică faptul că guvernul federal american subestimează cantitatea de emisii de metan din gospodării.

Cercetătorii au aflat că această cantitate a fost cu 15% mai mare decât estimarea din 2019 a Agenției pentru Protecția Mediului.

"Acest nou studiu confirmă ceea ce susțin activiștii de mediu de peste un deceniu - și anume, că nu există gaze curate, nici pentru casele și comunitățile nostre, și nici pentru climă (...) De la puțul de foraj și până la aragazuri, gazul din fracturarea hidraulică dăunează sănătății noastre și încălzește planeta", a concluzionat Lee Ziesche, reprezentant al ONG-ului Sane Energy, care nu a fost implicat în demersul academic de la Stanford.

×
x close