Antena 3 CNN International News O specie de șoareci considerată dispărută de 150 de ani, a fost găsită în Australia

O specie de șoareci considerată dispărută de 150 de ani, a fost găsită în Australia

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 13:59 30 Iun 2021 Modificat la 14:18 30 Iun 2021
o_1f9e94jhb1of6nmmmpd8fj13orb.jpg
Sursa foto: FAcebook/ Australian Wildlife Conservancy

Oamenii de știință au comparat ADN-ul de la 8 specii de rozătoare australiene dispărute cu 42 din rudele lor în viață, și au descoperit că șoarecele lui Gould are ADN-ul  identic cu cel din specia Shark Bay care trăieşte pe mai multe insule din largul coastelor statului Australia de Vest. 

Reapariţia acestei specii reprezintă o veste îmbucurătoare în contextul ratei disproporţionat de ridicate a extincţiei rozătoarelor native″, a precizat biologul Emily Roycroft, specialistă în biologie evoluţionistă, din cadrul Universităţii Naţionale Australiene.

Roycroft a precizat că speciile native de şoareci reprezintă 41% din totalitatea mamiferelor australiene care au devenit extincte după începerea colonizării europene în 1788.

Şoarecele lui Gould (Pseudomys gouldii) era larg răspândit înainte de colonizarea europeană a regiunii continentale estice a Australiei, potrivit Ministerului Mediului din Australia de Vest.

Specia a fost denumită după soţia ornitologului britanic John Gould, Elizabeth, şi a dispărut într-un ritm accelerat după anii 1840, probabil din cauza pisicilor aduse de colonişti.

Şoarecele lui Gould era mai mic decât un şobolan negru şi destul de social, trăind în mici grupuri familiale care se adăposteau în timpul zilei într-o vizuină în care amenajau un cuib din iarbă moale şi uscată, săpată de obicei la o adâncime de 15 centimetri sub tufişuri.

Sunt încântată că şoarecele lui Gould trăieşte în continuare, dar dispariţia sa de pe continent subliniază rapiditatea cu care această specie a trecut de la a fi răspândită în cea mai mare parte a Australiei la a supravieţui doar pe insulele din largul Australiei de Vest″, a spus Emily Roycroft.

″Este un colaps imens pentru această populaţie″⁣, a mai spus cercetătoarea.

Mai mult de 80% din mamiferele australiene sunt endemice, grație perioadei de izolare față de restul continentelor. Dar într-un raport din 2015, se specifică faptul că țara are o ” rată extraordinară de extincție”

Oamenii au dus deja în pragul dispariției sute de specii din cauza poluării, pierderii habitatului și uzul substanțelor toxice

 

×
x close