Antena 3 CNN International News Spania înăsprește legea împotriva violențelor sexuale

Spania înăsprește legea împotriva violențelor sexuale

Noua lege introduce obligaţia unui consimţământ explicit – o măsură rară în Europa pentru întărirea luptei împotriva violului.

o_1fa03ac4859p14u5q631q10kpb.jpg
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    07 Iul 2021   •   12:03

Modificările legislative vin la 5 ani după un caz care a provocat indignare publică în Spania. Este vorba de aşa-numitul dosar haita de lupi, în care 5 bărbaţi au violat o fată de 18 ani în timpul unui festival de la Pamplona.

Condamnarea celor cinci bărbaţi – care au comis acest viol în timpul sărbătorii San Fermin din Pamplona şi care şi-au filmat actele – la nouă ani de închisoare pentru agresiune sexuală şi nu pentru viol a scos în stradă zeci de mii de femei şi a atras numeroase apeluri la înăsprirea Codului Penal.

În Spania, conform legislaţiei actuale, calificarea de viol nu poate fi reţinută decât în caz de violenţe sau de intimidare. Celelalte cazuri sunt considerate agresiuni sexuale, pentru care pedepsele prevăzute de lege sunt mai uşoare.

Noua lege, bazată pe un model „da înseamnă da”, califică orice act sexual fără consimțământ drept viol. Alte 11 țări europene, printre care Suedia, Portugalia și Marea Britanie, utilizează definiții similare.

„Tăcerea sau pasivitatea nu înseamnă consimțământ”

Conform legislației actuale, un agresor trebuie să fi folosit violența fizică sau intimidarea pentru ca o agresiune să fie clasificată drept viol.

Hărțuirea, considerată contravenție în prezent, va deveni infracțiune, la fel și mutilarea genitală feminină.

Violul în grup va fi considerat un factor agravant şi va fi pedepsit cu închisoare de până la 15 ani.

În paralel, vor fi create linii de asistență pentru agresiuni sexuale și case pentru victimele minore.

Proiectul necesită, însă, aprobarea parlamentară, care este așteptată până la sfârșitul anului.

În paralel, măsurile necesită crearea unei linii de asistență pentru agresiuni sexuale și a unor case specializate pentru victimele minore.

Spania a încercat mult timp să contracareze atitudinile macho predominante. A legalizat căsătoria între persoane de același sex în 2007 și a introdus o lege împotriva violenței de gen în 2004.

Săptămâna trecută, cabinetul a adoptat un proiect de lege care să permită oricui peste 14 ani să își schimbe legal sexul fără diagnostic medical sau terapie hormonală.

×
Subiecte în articol: proiect lege viol
Citește mai multe din International News
» Vezi toate știrile din International News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close