Antena 3 CNN International News Americanii au găsit posibila cauză a sindromului Havana. Anterior, CIA a susținut că nu e vorba de o armă

Americanii au găsit posibila cauză a sindromului Havana. Anterior, CIA a susținut că nu e vorba de o armă

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 09:29 03 Feb 2022 Modificat la 09:29 03 Feb 2022
intelligence
Sursa foto: hepta

La originea misterioasei afecțiuni s-ar putea afla unde electromagnetice, inclusiv ultrasunete (emisii în spectrul superior celui detectat de urechea umană).

Ipoteza este susținută de grup de experți consultați de agențiile de informații, notează CNN.

Astfel de emisii, generate de la distanță mică, ar putea fi răspunzătoare de unele dintre problemele de sănătate acuzate de diplomații și militarii SUA, între care dureri de cap, greață, amețeli, chiar leziuni neurologice.

Potrivit experților, tehnologia susceptibilă de a provoca aceste simptome observate există, fiind posibil să se proiecteze dispozitive ușor de disimulat, capabile să trimită unde electromagnetice în direcția unei persoane.

"Între sutele de cazuri analizate, sunt unele care nu pot fi explicate prin condițiile de mediu sau medicale şi care ar putea fi cauzate de stimuli externi", a se spune în documentul elaborat de experți.

Documentul nu menționează dacă astfel de dispozitive există deja și nici dacă astfel de atacuri au fost efectiv realizate.

Raportul experților mai exclude o serie de cauze posibile pentru sindromul Havana, între care utilizare de elemente radioactive sau  folosirea de agenți chimici sau biologici.

CIA a susținut recent că sindromul Havana nu este efectul unor "operațiuni străine"

Noile informații vin după ce, luna trecută, presa americană a citat un raport al Agenției Centrale de Informații (CIA) din SUA.

"Referitor la sute de cazuri (de sindrom Havana), agenția a găsit explicații 'plauzibile şi alternative' unei operațiuni străine", se spune în document.

Pe baza acestui raport, un înalt responsabil al guvernului american a declarat, la adăpostul anonimatului, că este "puțin probabil ca vreun actor străin, chiar şi Rusia, să desfășoare la nivel mondial o campanie prelungită pentru a dăuna personalului din ambasadele americane cu o armă sau un mecanism".

Majoritatea cazurilor s-ar explica prin afecțiuni medicale, inclusiv boli nediagnosticate, sau de factori de mediu şi tehnici, a subliniat acest responsabil. Însă câteva zeci de cazuri rămân neexplicate și sunt investigate în continuare.

Semnalat prima dată în 2016, "sindromul Havana" a lovit pentru prima dată diplomați americani şi canadieni la post în Cuba.

Incidente similare au fost apoi raportate în China, Germania, Australia, Rusia, Austria şi chiar la Washington.

În august 2021, vizita vicepreședintelui american, Kamala Harris, la Hanoi a fost amânată trei ore după o astfel de alertă în capitala vietnameză.

×
x close