Declarația a fost făcută vineri de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (foto), la o zi după ce baschetbalista americană Brittney Griner a fost condamnată de un tribunal din zona Moscovei la 9 ani de închisoare pentru contrabandă cu droguri.
"Cu privire la chestiunea persoanelor care sunt condamnate în Rusia și în Statele Unite ... există un anumit canal care a fost agreat de (președintele rus, Vladimir Putin, și de președintele SUA, Joe Biden) și, indiferent ce se declară în mod public, acest canal va rămâne în vigoare", a spus Lavrov, aflat în capitala cambodgiană Phnom Penh, conform agenției RIA Novosti.
"Suntem gata să discutăm acest subiect, dar în cadrul acestui canal de comunicare stabilit între președinți", a adăugat el.
Suspiciuni că procesul și condamnarea lui Brittney Griner sunt folosite politic de Rusia
Procesul și condamnarea la închisoare a sportivei Brittney Griner au alimentat temerile că acest cetățean american este folosit drept "pion politic" de Rusia în războiul său contra Ucrainei.
Pe parcursul audierilor în instanță, Griner s-a declarat vinovată la acuzațiile aduse, în speranța unei pedepse mai ușoare.
Ea a fost arestată în data de 17 februarie, anul curent, pe un aeroport din Moscova, după ce în bagajele sale a fost găsită o cantitate mai mică de un gram de ulei de canabis.
Avocații sportivei americane au declarat în instanță că Griner lua această substanță în SUA - unde utilizarea ei este legală - pe bază de prescripție medicală, pentru ameliorarea durerilor provocate de leziuni cronice.
Apărătorii au precizat că Griner nu a consumat stupefiante în Rusia.
Acuzata s-a declarat conștientă de legile stricte din Rusia care interzic orice fel de utilizare a canabisului și a spus că a luat drogul cu ea în febra împachetării bagajelor.
Ea a mai spus că nu a intenționat să rănească pe nimeni și nici să încalce legile.
Propunerea SUA: Griner și Whelan, la schimb cu traficantul de arme Viktor Bout
În condițiile în care relațiile dintre SUA și Rusia sunt cele mai tensionate de la criza rachetelor din Cuba din 1962, președintele american Joe Biden este presat să intervină în favoarea americanilor reținuți în de autoritățile de la Moscova.
Înainte de condamnarea pronunțată joi, SUA au încercat să negocieze eliberarea lui Griner și a unui alt cetățean american, Paul Whelan, acuzat și încarcerat în Rusia pentru spionaj.
La schimb, oficialii americani s-au declarat dispuși să-l predea pe Viktor Bout, un celebru traficant de arme, condamnat în SUA la 25 de ani de detenție.
Oficial american: "Mingea e în terenul Rusiei"
Săptămâna trecută, reprezentanții Kremlinului au spus că încă nu există un acord cu Statele Unite în ceea ce privește un eventual schimb de deținuți.
Administrația Biden va continua să încerce să avanseze în negocieri și să preseze Rusia să accepte oferta, au spus, joi, oficiali citați de CNN.
Conform sursei citate, este de așteptat ca acest proces să dureze, în funcție de intențiile Rusiei.
"Mingea este în terenul Rusiei acum", a indicat un reprezentant al Administrației de la Washington.