În cadrul unei conferințe telefonice cu jurnaliștii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, luni, că "situația din Transnistria face obiectul celei mai atente atenții și reprezintă un motiv de îngrijorare" pentru Rusia.
Peskov a afirmat că "situația îngrijorătoare" este alimentată "din exterior" și a avertizat cu privire la posibile "provocări" din partea Kievului și a țărilor europene, notează CNN.
Tensiunile au crescut în Republica Moldova iar președintele Maia Sandu a acuzat Rusia că folosește "sabotori" pentru a destabiliza situația în țară. Sandu și-a bazat acuzațiile pe informații primite de la președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Un interviu recent al șefului diplomației ruse a alimentat, de asemenea, speculațiile că Moscova pregătește un plan de agresiune în Republica Moldova, după modelul aplicat în Ucraina, având ca pretext apărarea populației rusofone.
Iar acuzațiile formulate recent de Moscova cu privire la pretinse pregătiri militare ale Kievului în vederea unui atac asupra Transnistriei au întărit aceste speculații.
În schimb, Tiraspolul nu vede un pericol real la graniță din partea Ucrainei, în ciuda avertismentelor lansate și întreținute de Moscova.
La câteva zile după ce Ministerul rus al Apărării și Ministerul rus de Externe au atenționat că "armata din Ucraina ar intenționa să atace regiunea transnistreană", liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a adresat un mesaj cetățenilor din stânga Nistrului.
Krasnoselski a spus că, deși "tensionată" din cauza panicii induse de veștile alarmiste, situația este sub control și i-a îndeamnă pe oameni la calm.
Chișinăul a respins, la rândul său, scenariul potrivit căruia Ucraina ar urma să atace în Transnistria.
Foto: ansamblu monumental cu tanc în Tiraspol, capitala auto-proclamatei republici separatiste transnistrene