Antena 3 CNN International News Senatul SUA aprobă un proiect de lege pentru a contracara ameninţarea economică a Chinei

Senatul SUA aprobă un proiect de lege pentru a contracara ameninţarea economică a Chinei

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 23:41 09 Iun 2021 Modificat la 23:41 09 Iun 2021
o_1f7ouknel1an9ogifba1non1849b.jpg
Sursa foto: Getty Images

Parlamentarii americani au alocat suma de 250 de miliarde de dolari pentru investiții în cercetare, inteligență artificială și producția de semiconductori.

Votul favorabil din Senat, care a fost de 68 la 32, a demonstrat ca ambele părți sunt unite pentru a da posibilitatea Statelor Unite să se confrunte cu economia Chinei, în aceste domenii cheie de activitate, potrivit CNN.

190 de miliarde de dolari, sunt alocate subvențiilor federale pentru știință, tehnologie și cercetare, inclusiv în domeniul inteligenței artificiale, iar 10 miliarde de dolari sunt alocate pentru crearea de noi centre tehnologice precum Silicon Valley, care ar trebui să apară în mai multe locuri din țară.

Planul american alocă, de asemenea, 120 de miliarde de dolari unei agenţii guvernamentale, National Science Foundation, pentru a încuraja cercetarea în diferite domenii considerate cheie, cum ar fi inteligenţa artificială.

El include, totodată, un pachet de 1.5 miliarde de dolari destinat dezvoltării 5G, unul din principalele surse de tensiune dintre China şi SUA.

Partea centrala a proiectului de lege îl constituie direcționarea a 50 de miliarde de dolari către Departamentul Comerțului, pentru a spori dezvoltarea și fabricarea semiconductorilor, prin cercetare și programe de stimulare a investițiilor, autorizate anterior de Congres.

În ultima vreme pe plan mondial, se constată o criză a semiconductorilor, care afectează mai multe industrii, precum cea auto sau a electronicelor.

Acest lucru a perturbat și SUA, mai ales prin prisma faptului că producția de semiconductori din SUA a scăzut dramatic la nivel global, de la 37% in 1990 până la 12% în prezent.

Biden a salutat adoptarea textului, spunând că Statele Unite sunt angajate „într-o competiție pentru a câștiga secolul 21”.

„Pe măsură ce alte țări continuă să investească în propriile activități de cercetare și dezvoltare, nu putem rămâne în urmă. America trebuie să își mențină poziția ca cea mai inovatoare și mai productivă națiune din lume”, a adăugat el.

„Dacă nu facem nimic, zilele noastre ca superputere dominantă s-ar putea termina”, a avertizat liderul majorității democratice din Senat, Chuck Schumer, chiar înainte de vot.

„Și de aceea acest text va fi amintit ca unul dintre cele mai mari succese obținute între democrați și republicani în Senatul SUA din istoria recentă”.

×
x close