Rămășițele omenești au fost găsite în morminte indigene mari cunoscute sub denumirea "chullpas", vechi de sute de ani, datând din perioada prezenței coloniștilor europeni.
Cercetătorii au stabilit că, în general, vertebrele prin care era trecută țepușa proveneau de la scheletul aceluiași individ.
De asemenea, examinarea a relevat că vertebrele au fost rigidizate cu ajutorul țepușelor după decesul indivizilor, în tentativa de a remedia daunele produse de jefuitorii de morminte.
"Aceste 'vertebre pe băț' erau, cel mai probabil, amplasate pentru a reconstrui trupurile celor decedați, după jefuirea mormântului.
Cercetările noastre sugerează că această practică a fost un răspuns direct, ritualic, al populației indigene la adresa colonialismului european", spune Jacob L. Bongers, autor principal al studiului publicat în jurnalul de arheologie Antiquity.
Înainte de sosirea europenilor, regiunea cercetată a adăpostit, între anii 1000 și 1400, Regatul Chincha.
Pe măsură ce coloniștii europeni s-au răspândit în regiune, populația Chincha a fost decimată, scăzând de la peste 30.000 de gospodării în 1533 la sub 1.000, în 1583.
"Jefuirea mormintelor indigene s-a desfășurat la scară largă în Valea Chincha în perioadă colonială. Scopul era, în principal, obținerea bunurilor din aur și argint din morminte.
În același timp, această practică se adăuga eforturilor europenilor de a eradica practicile și obiceiurile funerare ale populației indigene", arată Jacob L. Bongers.