Antena 3 CNN International News Saga Amurg, versiunea ucraineană: Sașa, Artem și Andrei au atacat Rusia pe timp de noapte, cu drone "Vampire" | Andrei a fost coleg cu Volodimir Zelenski la televiziune

Saga Amurg, versiunea ucraineană: Sașa, Artem și Andrei au atacat Rusia pe timp de noapte, cu drone "Vampire" | Andrei a fost coleg cu Volodimir Zelenski la televiziune

Unitatea de drone "Cod 9.2" din Brigada ucraineană 92 de asalt s-a deplasat într-o nouă poziție de lansare, de unde urmează să înceapă o misiune ambițioasă: să trimită drone în Rusia și să lanseze mine pe rute-cheie în interiorul teritoriului inamic.

Saga Amurg, versiunea ucraineană: Sașa, Artem și Andrei au atacat Rusia pe timp de noapte, cu drone "Vampire" | Andrei a fost coleg cu Volodimir Zelenski la televiziune
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Mai 2024   •   14:51

CNN prezintă pe site-ul său câteva ore intense din existența acestei unități ucrainene, puțin vizibile, dar ale cărei realizări se măsoară în vehicule militare ruse distruse sau avariate.

Amurgul le oferă soldaților ucraineni oportunitatea de a descărca noul echipament din mașina de teren Humvee și de a-l instala, înainte ca întunericul să facă imposibile aceste sarcini complexe.

Ucrainenii pot doar să spere că lumina palidă de la finalul zilei îi protejează de ochiul necruțător al dronelor rusești de luptă care se învârt pe cer căutând ceva care să merite să fie lovit.

O antenă Starlink, o antenă pentru drone cu rază de acțiune mare, zeci de pachete de baterii și două quadricoptere mari "Vampire" sunt amplasate și aduse în stare de utilizare în 30 de minute.

Pentru preparative a fost nevoie de lumină, însă misiunea poate începe abia după ce se lasă întunericul.

Dronele rusești Orlan, pericol de moarte pentru operatorii ucraineni

Înainte ca operatorii Andrei și Artem să-și înceapă lucrul afară din buncăr, un zgomot suspect îi trimite să se adăpostească.

"Ssst! Orlan!" 

Orlan este o dronă rusească ce poate avea senzori termici pentru vederea pe timp de noapte. Singura modalitate de a nu fi reperat de un Orlan este să te ascunzi și să aștepți în tăcere momentul în care trece de poziția ta.

"Vor zbura toată noaptea", anticipează unul dintre ucraineni.

Orizontul este presărat cu fulgerele exploziilor îndepărtate. De cealaltă parte, sclipesc luminile orașului rusesc Belgorod, lovit acum în mod repetat de forțele ucrainene.

Vladimir Putin a susținut că noua ofensivă rusă în regiunea Harkov din Ucraina are, între altele, scopul de a crea o zonă-tampon de-a lungul frontierei, pentru a proteja populația rusă de la graniță.

Însă grija pentru rușii care trăiesc la granița cu Ucraina nu i-a măcinat prea tare pe liderii de la Moscova atunci când au lansat invazia din 24 februarie 2022, amintește CNN.

În GALERIA FOTO următoare, imagini surprinse de echipa CNN în timpul misiunii efectuate de unitatea ucraineană de drone "Cod 9.2":

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Soldații ucraineni echipează dronele cu mine la adăpostul întunericului

Buncărul de unde au ieșit Andrei și Artem a fost transformat rapid într-un centru de operațiuni, echipa operatorilor de drone având dificultăți în a se adapta la câmpurile deschise și tăcute, după luni de lupte crâncene purtate în jurul orașului Bahmut, în estul regiunii Donețk.

Artem subliniază diferența între apărarea ucraineană de la Bahmut și misiunea nocturnă surprinsă în relatarea CNN, desfășurată la aproximativ șase kilometri de granița cu Rusia.

Aici, frunzișul abundent, absența liniilor fixe de front și proximitatea față de Rusia înseamnă că grupurile de recunoaștere pot ajunge oriunde și e posibil, chiar, să se trezească cu un soldat rus deasupra lor.

Pentru Artem, lupta a căpătat accente personale intense: părinții săi încă locuiesc într-un sat parțial distrus, aflat la mică distanță de mers cu mașina.

"Anxietatea este principalul sentiment. Părinții mei sunt chiar aici, așa că dacă, Doamne ferește, eșuăm cumva, dacă există o breșă...avem o mare responsabilitate", spune acest militar ucrainean.

Artem și Andrei se întrec să atașeze minele la dronă, ghidându-se doar de lumini roșii. Dintr-o dată, se aude un mic zgomot iar ucrainenii dau să se adăpostească în buncăr.

Trec câteva minute. Rachetele de semnalizare luminează un câmp adiacent. Bătăliile se desfășoară și în altă parte. Echipa își reia munca, amplasând siguranțele și explozibilul. 

O altă dronă trece prin apropiere, iar cei doi se adăpostesc încă o dată.

Rusia văzută din drona "Vampire" pe timp de noapte, fără pașaport

Întreruptă de două ori și pusă la încercare din cauza cursei spre adăpost, echipa este, în sfârșit, gata de lansare.

Înapoi în buncăr, pilotul Sașa admiră câmpurile care "curg" sub drona "Vampire", surprinse de camera cu vedere pe timp de noapte a quadricopterului.

El indică linia de graniță, apoi adaugă: "Acum, suntem deja în Rusia".

"Ți-ai adus pașaportul?", întreabă Artem.

"Pot merge fără viză", răspunde Sașa.

Operator de dronă, coleg cu Volodimir Zelenski, înainte să ajungă președinte

Reporterul CNN consemnează că Andrei, al treilea membru al echipei, a fost actor comic și a lucrat pentru scurt timp cu Volodimir Zelenski la emisiunea sa de comedie, mult înainte ca acesta din urmă să devină politician și președinte al Ucrainei.

"Sincer, avea una dintre cele mai bune vibrații dintre oamenii pe care i-am întâlnit. Cea mai puternică energie. Este întotdeauna interesant cu el. Am petrecut mult timp împreună", rememorează Andrei.

CNN notează încă o diferență specifică între soldații ucraineni și cei ruși: este puțin probabil ca vreunul dintre militarii lui Putin să fi fost coleg de scenă cu șeful Kremlinului, făcând glume înainte de război.

Drona ghidată de Sașa zboară mai adânc în Rusia, iar apoi mesajele de avertizare răsună puternic în buncăr, semnalând că bruiajele GPS sunt active.

Șasa se îngrijorează pentru scurt timp că ar putea pierde drona. Transmisiunea în direct se întrerupe dar, câteva minute mai târziu, semnalul este restabilit: drona a trecut de interferențe, și-a păstrat cursul și poate continua să se îndrepte spre țintă.

După câteva momente, două pachete se desprind de quadricopter și ajung pe șosea.

Minele aveau să lovească, a doua zi, două vehicule rusești, între care un blindat, conform raportărilor echipei ucrainene.

O dronă "Vampire", pierdută și recuperată în Rusia

Un alt moment tensionat este cel în care drona cade pe un câmp, după o aparentă avarie a sistemului GPS.

Ucrainenii suspectează că un Orlan rusesc ar fi luat urma quadricopterului și s-ar îndrepta spre poziția de lansare din Ucraina.

Echipa rămâne în adăpost câteva minute, în speranța că amenințarea trece. Proiectilele șuieră pe  deasupra lor și se prăbușesc în apropiere. 

Ucrainenii recuperează, într-un final, drona căzută dar trebuie să bazeze pe perechea acesteia până în zori, când vor putea evalua pagubele la lumina zilei.

Echipa lui Sașa, Artem și Andrei se laudă cu recordul pentru cele mai multe zboruri cu drone "Vampire" într-o noapte: 24. 

Ținta lor este să ducă lupta pe teritoriul rusesc, într-un conflict care și-a sporit potențialul de escaladare, în cel de-al treilea an al său, relatează CNN.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
O fată de 17 ani și un tânăr de 24, găsiți morți într-un hotel din București
x close