Antena 3 CNN International News Pe cine trimit Rusia și Ucraina la semnarea acordului de la Istanbul

Pe cine trimit Rusia și Ucraina la semnarea acordului de la Istanbul

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 14:38 22 Iul 2022 Modificat la 14:38 22 Iul 2022
Kubrakov Soigu
Sursa foto: hepta

"Putem confirma că ministrul Șoigu s-a dus în Turcia și că un acord este pregătit în vederea semnării de astăzi", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

Întrebat de importanța semnării acestui acord între Rusia și Ucraina, cu medierea Turciei și cu sprijinul Națiunilor Unite, Peskov l-a citat pe Vladimir Putin.

"Președintele Putin a arătat că, pe fondul crizei alimentare care se profilează, este foarte importantă deblocarea rutelor de aprovizionare către piețele internaționale de îngrășăminte, alimente și cereale", a spus el.

La semnarea acordului de la Istanbul, Ucraina va fi reprezentată de ministrul pentru Infrastructură, Oleksandr Kubrakov (foto, stânga), relatează CNN, citând biroul de presă al acestui oficial de la Kiev.

Se așteaptă ca înțelegerea să permită reluarea exporturilor cerealelor prin porturile ucrainene blocate, în prezent, de marina militară rusă.

Rusia și Ucraina, acord scris după cinci luni de război

Acest acord a fost mediat de Națiunile Unite și de Turcia.

Autoritățile turce au precizat că documentul va fi semnat la Istanbul, vineri, la ora 16:30.

Pe document se vor afla semnăturile părților rusă și ucraineană și cele ale președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, și Secretarului General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

Detaliile acordului nu au fost dezvăluite în prealabil iar anunțul Turciei a fost întâmpinat cu precauție de oficialii ucraineni, relatează CNN.

O premieră așteptată de aproape o jumătate de an

Înțelegerea scrisă ruso-ucraineană constituie o premieră, după un lung șir de eșecuri diplomatice, menite să pună capăt conflictului armat. 

Occidentalii au avertizat asupra unei potențiale catastrofe alimentare, în condițiile în care milioane de tone de cereale ucrainene nu mai pot ajunge pe piețele globale din cauza războiului.

Serviciile de informații americane arătau, luna trecută, că marina militară rusă a primit ordine să blocheze porturile Odesa și Oceakiv.

Rușii au susținut anterior că vina pentru criza cerealelor aparține Kievului și aliaților săi occidentali.

Optimism moderat la ONU, precauție la Kiev și în Occident

Cele mai recente discuții dintre oficiali turci, ucraineni și ruși, cu sprijinul Națiunilor Unite, au avut loc în data de 13 iulie, la Istanbul. 

Secretarul General al ONU spunea la momentul respectiv că, deși întâlnirea a demonstrat că Rusia și Ucraina pot dialoga, "mai e un drum lung" până la medierea unui acord de pace între cele două țări. 

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat  că Washingtonul salută "acordul de principiu" privind transportul în siguranță al cerealelor, dar se concentrează pe "responsabilizarea Rusiei pentru implementarea acestui acord, pentru ca grânele din Ucraina să ajungă pe piețele din lume".

La rândul lor, oficialii europeni la curent cu discuțiile și-au exprimat îngrijorarea cu privire la implementarea acordului.

Ei au anticipat că este puțin probabil ca Rusia să respecte înțelegerea fără probleme.

×
x close