Antena 3 CNN International News Rusia închide consulatele Letoniei, Estoniei și Lituaniei. Cum a motivat gestul

Rusia închide consulatele Letoniei, Estoniei și Lituaniei. Cum a motivat gestul

Rusia închide consulatele celor trei țări baltice, foste sovietice, a anunțat joi ministerul rus de externe, într-un comunicat.

Ministerul rus al Afacerilor Externe
Rusia închide consulatele Letoniei, Estoniei și Lituaniei. Cum a motivat gestul Sursa foto: Twitter/ NEXTA
de Cerasela Stafie    |    21 Apr 2022   •   15:59

Consulatele Letoniei la Sankt Petersburg și Pskov, precum și consulatele generale ale Estoniei și Lituaniei la Sankt Petersburg vor fi închise și toți angajații lor vor fi declarați ”persona non grata”.

Expresia ”persona non grata” înseamnă, literal, ”o persoană nedorită”. A declara pe cineva ca atare înseamnă de obicei că trebuie să părăsească țara.

Conform Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice, o țară gazdă are dreptul de a declara diplomații străini nedoriți.

Ministerul rus de externe spune că decizia a fost luată ”pe baza principiului reciprocității, precum și luând în considerare acordarea de către autoritățile acestor țări a asistenței militare regimului de la Kiev și acoperind crimele naționaliștilor ucraineni împotriva populației civile din Donbas și Ucraina”.

Ambasadorii Letoniei, Estoniei și însărcinatul cu afaceri al Lituaniei în Rusia au fost convocați în legătură cu ”acțiunile neprietenoase ale acestor țări”.

Potrivit Ministerului rus de Externe, angajații consulari și alți angajați care nu sunt cetățeni ruși ar trebui să părăsească teritoriul rus în același interval de timp stabilit pentru plecarea angajaților misiunilor consulare ruse din aceste țări.

La începutul acestei luni, Letonia și Estonia au ordonat fiecare închiderea a două consulate ruse din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Lituania și-a expulzat și ambasadorul rus.

×
Subiecte în articol: Rusia Consulat letonia estonia Lituania
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close