„Conform informațiilor pe care le dețin, Putin mută forțe și tancuri suplimentare în teritoriile ocupate Donbas”, a declarat miercuri prim-ministrul leton Arturs Krišjānis Kariņš.
„După orice definiție, aceasta este o trecere a unui teritoriu suveran într-o țară vecină”.
Presat în mod special dacă se referă la intrarea de trupe rusești suplimentare, de când Moscova a recunoscut cele două regiuni separatiste la începutul acestei săptămâni, Kariņš a răspuns: „Da, conform informațiilor pe care le dețin, asta este exact ceea ce vedem”.
Alte două surse familiare cu informațiile americane au confirmat pentru CNN că trupe rusești suplimentare au trecut, de fapt, granița în regiunea Donbas, de când președintele rus Vladimir Putin a recunoscut cele două regiuni și a emis un ordin de desfășurare a „pacii” în Donbas marți.
Potrivit unui înalt oficial american familiarizat cu ultimele informații, Rusia a desfășurat una sau două așa-numitele grupuri tactice de batalion, principala formațiune de luptă a Rusiei, fiecare dintre acestea cuprinzând în medie aproximativ 800 de militari.
Președintele Joe Biden a descris marți evenimentele care se desfășoară acum în Ucraina drept „începutul unei invazii ruse”, dar oficialii înalți ai administrației au refuzat să confirme dacă trupe rusești suplimentare au intrat în Donbas – unde forțele ruse susțin luptători separatiști din 2014.
Aliații americani și europeni au invocat marți sancțiuni împotriva Moscovei, ca răspuns la mișcările lui Putin, iar administrația Biden este de așteptat să anunțe miercuri că va permite să avanseze sancțiunile companiei însărcinate cu construirea gazoductului Nord Stream 2 din Rusia către Germania.
Kariņš a declarat pentru CNN că runda inițială de sancțiuni din SUA și Europa a fost doar începutul răspunsului occidental față de Moscova, dacă Putin escaladează și mai mult în Ucraina.
"Cred că ceea ce vedem acum este primul val de sancțiuni. Așa că Putin mută unități militare în Ucraina, lumea democratică răspunde imediat, în decurs de o zi și în toate fusurile orare, cu sancțiuni coordonate și foarte profunde", el a spus. „Dacă ar fi mai multe mișcări, ar exista mai multe sancțiuni”.
Miercuri, parlamentul ucrainean a declarat că „se confruntă cu un atac cibernetic” pe site-ul său, a confirmat pentru CNN un membru al echipei parlamentare de presă a Ucrainei.
Monitorul de internet NetBlocks a postat pe Twitter că Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Securitate și site-urile web ale birourilor Cabinetului au fost „impactate de întreruperile rețelei”.
Odată cu amenințarea unei invazii rusești pe scară largă, Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a anunțat miercuri că va fi instituită stare de urgență în toate părțile țării sub control guvernamental. Măsura este de așteptat să fie aprobată de Parlamentul ucrainean în termen de 48 de ore și ar dura 30 de zile, cu posibilitatea de a fi prelungită cu încă 30 de zile.