Șeful Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a părut în același timp ușurat și îngrijorat, când acordul de export de cereale pe care l-a intermediat a fost semnat vineri în fața lui la Istanbul. El a numit acest eveniment un ”far de speranță” pentru țările dependente de importurile de grâu ucrainean.
Din nefericire pentru Guterres și pentru toți cei care se bazează pe hrana atât de necesară, lunile sale de luptă diplomatică - inclusiv vizite la Moscova și Kiev pentru a ajunge la înțelegere - s-au dovedit a fi inutile, și au arătat, în cele din urmă, cât de puțin demnă de încredere este Rusia.
Nu există o încetare explicită a focului în acord, dar obligațiile Rusiei au fost clar precizate: ”Federația Rusă s-a angajat să faciliteze exportul nestingherit de alimente, ulei de floarea soarelui și îngrășăminte”, se arată într-un comunicat al biroului lui Guterres.
La mai puțin de 24 de ore de la semnarea sa, portul principal numit în acord, Odesa, a fost spulberat când două rachete de croazieră rusești Kalibr lansate pe mare au lovit din plin.
Ferestrele au explodat, iar pompierii au făcut tot ce au putut pentru a stinge flăcările. Potrivit oficialilor, un muncitor portuar a fost rănit.
Pagubele ar fi putut fi mult mai grave, însă două dintre rachetele de precizie fuseseră doborâte de apărarea antiaeriană a Ucrainei.
Conduita Rusiei cu privire la acordul pe care îl semnase a fost deplânsă de Ucraina și aliații săi și considerată pe scară largă o dovadă a duplicității sale.
Oleksi Goncharenko, din parlamentul ucrainean a spus că Rusia ”arată că vrea să continue să amenințe securitatea alimentară a lumii”.
”Atacul a aruncat serioase îndoieli cu privire la credibilitatea angajamentului Rusiei”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, adăugând că ”subminează munca ONU și a Turciei de a aduce alimente critice pe piețele mondiale”.
”Asta arată că niciun cuvânt al președintele rus Vladimir Putin nu poate fi crezut”, a spus Liz Truss, ministrul de externe al Regatului Unit – și potențial viitor prim-ministru.
În mod remarcabil, răspunsul inițial al Rusiei la rapoartele despre atac a fost negare.
Potrivit Turciei, co-semnatar al acordului și un arbitru care supraveghează implementarea lui în siguranță și echitabil, Kremlinul i-a spus Ankarei că nu are ”nimic de-a face cu acest atac”.
Cu toate acestea, doar 12 ore mai târziu, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a modificat discursul. Ea a spus că au fost lovituri rusești și a susținut că atacul a distrus ”infrastructura militară” ucraineană din port.
Ucraina a declarat că loviturile au lovit o stație de pompare din portul Odesa.
Acordul cu cereale nu a schimbat nimic în calculul Moscovei
Pentru a determina Rusia să elibereze cerealele prin încheierea blocadelor din porturile ucrainene, Guterres a trebuit să încheie un acord paralel cu Rusia, ușurând efectiv unele sancțiuni asupra alimentelor și îngrășămintelor. Oficialii ONU au explicat că diplomația ”se bazează pe principiul că măsurile impuse Federației Ruse nu se aplică acestor produse”.
Eliminarea acestor sancțiuni va aduce bani în cuferele Moscovei, care este probabil concluzia durabilă a înțelegerii lui Guterres: Putin va face compromisuri limitate pentru numerar.
Vorbind la Istanbul după atacul de sâmbătă, ministrul adjunct al infrastructurii, Iurii Vaskov a declarat că întâlnirile tehnice pentru implementarea acordului sunt în desfășurare.
”Ucraina este hotărâtă să înceapă exportul de cereale cât mai curând posibil”, a spus el.
”Atacul Rusiei este și el pe ordinea de zi”, a adăugat Vaskov.
SUA lucrează la ”Planul B” pentru exporturile de cereale ucrainene
Statele Unite lucrează cu Ucraina la un ”Plan B” pentru a scoate exporturile de cereale din țară în urma atacului Rusiei asupra portului Odesa, potrivit administratorului Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Samantha Power.
”Planul B implică drumuri, căi ferate și fluviale și trimiterea de șlepuri și ajustarea sistemelor feroviare, astfel încât acestea să fie mai bine aliniate cu cele din Europa, și exporturile să se poată deplasa mai repede”, a declarat Power.
”Construim un plan de urgență pentru că nu poți avea încredere în nimic din ceea ce spune Vladimir Putin”, a continuat ea.
Power a subliniat că, în ciuda securității oferite de un plan de urgență, ”nu există niciun substitut pentru ca Putin să permită încetarea blocadei și trimiterea cerealelor în cel mai eficient mod posibil”.
Mai mult de jumătate din importurile de grâu din Somalia provin din Ucraina, a spus Power, adăugând că 20 de milioane de tone de grâu și porumb sunt încă prinse în portul Odesa.
Asigurarea aprovizionării cu cereale va contribui la scăderea prețurilor, a spus Power.