Antena 3 CNN International News Rusia a testat o armă anti-satelit și a pus în pericol Stația Spațială Internațională

Rusia a testat o armă anti-satelit și a pus în pericol Stația Spațială Internațională

Alexandra Ionescu
3 minute de citit Publicat la 09:49 16 Noi 2021 Modificat la 09:49 16 Noi 2021
astronaut spatiu
Sursa foto: Getty Images

Racheta lansată de ruşi a distrus un vechi satelit sovietic, scos din funcţiune, dar a creat un nor de peste 1500 de deşeuri, pe o orbită apropiată de cea a Staţiei. 

Potrivit agenției spațiale a Rusiei, ROSCOSMOS, luni, echipajul de la bordul Stației Spațiale Internaționale a trebuit să-și îmbrace rapid costumele spațiale și să se pregătească de un eventual impact cu resturi spațiale, dar nu este clar dacă această alertă a avut legătură cu testul recent al armatei ruse.

În prezent, pe staţie se află şapte oameni – patru americani, un german şi doi ruşi.

Staţia Spaţială orbitează la o altitudine de aproximativ 420 de kilometri.

„Azi, mai devreme, Federația Rusă a efectuat cu imprudență un test distructiv prin satelit al unei rachete antisateliți cu ascensiune directă împotriva unuia dintre propriii sateliți”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, într-o conferință de presă. Tot el a precizat că Statele Unite "vor să precizeze că nu vor tolera acest gen de activitate".

Șeful NASA, Bill Nelson, s-a declarat revoltat de incident. „Cu istoria sa lungă și istorică în zborul spațial uman, este de neconceput că Rusia ar pune în pericol nu numai astronauții parteneri americani și internaționali de pe ISS, ci și propriii cosmonauți”.

Roscosmos, agenţia spaţială rusă, a minimalizat incidentul. „Orbita obiectului care a forţat astăzi echipajul să se mute în navă, potrivit procedurilor standard, nu are legătură cu orbita ISS. Staţia se află în zona verde”, a scris agenţia pe Twitter.

„Resturile de lungă durată create de acest test periculos și iresponsabil vor amenința acum sateliții și alte obiecte spațiale care sunt vitale pentru securitatea, interesele economice și științifice ale tuturor națiunilor pentru deceniile viitoare”, a spus Secretarul de stat Antony Blinken

Stația spațială continuă să fie expusă riscului de impact de la obiecte prea mici pentru a fi urmărite în timp ce orbitează la 220 de mile marine deasupra Pământului. Aceste obiecte minuscule ar putea fi bucăți de rocă, micrometeoriți, particule de praf sau chiar pete de vopsea care se desprind de pe sateliți.

Comandamentul Spațial a spus că examinează noul val de resturi. „Lucrăm activ pentru a caracteriza câmpul de resturi și vom continua să ne asigurăm că toate națiunile care navighează în spațiu au informațiile necesare pentru a manevra sateliții dacă sunt afectați”, a spus un purtător de cuvânt al Comandamentului Spațial. „De asemenea, suntem în proces de colaborare cu interagenția, inclusiv Departamentul de Stat și NASA, cu privire la aceste rapoarte și vom oferi o actualizare în viitorul apropiat”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat reporterilor în cadrul unei conferințe de presă de luni că „cea mai imediată îngrijorare sunt resturile în sine, care acum plutesc acolo și ar putea deveni un pericol, inclusiv pentru Stația Spațială Internațională”.

Kirby a spus că Pentagonul urmărește „îndeaproape tipurile de capabilități pe care Rusia pare să dorească să le dezvolte”.

„Urmărim îndeaproape tipurile de capabilități pe care Rusia pare să dorească să le dezvolte, care ar putea reprezenta o amenințare nu doar pentru interesul nostru de securitate națională, ci și pentru interesele de securitate ale altor națiuni spațiale”, a spus Kirby. „Și din nou, am fost foarte clari, ne-am dori să vedem norme pentru spațiu, astfel încât să poată fi folosit în mod responsabil de către toate națiunile spațiale.”

Incidentul are loc într-un moment al tensiunilor crescute între SUA și Rusia. Oficialii americani au tras în mod public un semnal de alarmă cu privire la acumularea de trupe de către Rusia în apropierea graniței sale cu Ucraina și s-au alăturat națiunilor europene pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la criza migranților de la granița cu Belarus, pe care oficialii europeni au descris-o drept o criză provocată de om pe care Belarus a creat-o cu susținerea Rusiei ca un act de „război hibrid” împotriva Europei.

 

×
x close