Talibanii l-au oprit pe un membru al personalului afgan al Organizației Națiunilor Unite în timp ce încerca să ajungă duminică la aeroportul din Kabul. I-au cercetat vehiculul și i-au găsit legitimația ONU. Apoi l-au bătut.
Luni, trei bărbați necunoscuți au vizitat casa unui alt membru al personalului ONU care se afla la locul de muncă la acel moment. L-au întrebat pe fiul său unde este și l-au acuzat că minte: „Știm locația lui și ce face”.
Zeci de astfel de incidente sunt relatate într-un document intern de securitate al ONU, publicat inițial de Reuters care descrie amenințări, jafuri ale birourilor ONU și abuzuri fizice ale personalului din 10 august, cu puțin timp înainte ca talibanii să ajungă la putere.
În timp ce mișcarea militantă islamistă a încercat să-i liniștească pe afgani cu promisiunea că vor respecta drepturile omului, rapoartele despre represalii au subminat încrederea pe care vor să o obțină extremiștii religioși.
Talibanii au declarat că vor investiga abuzurile raportate și, de asemenea, au încurajat organizațiile umanitare să își continue activitatea.
Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a adăugat: "Autoritățile de la Kabul sunt responsabile pentru siguranța și securitatea personalului și a sediului ONU. Rămânem în legătură cu aceștia în această privință".
Organizația Națiunilor Unite a mutat aproximativ o treime din cei 300 de angajați străini pe care îi avea din Afganistan către Kazahstan.
De asemenea, ONU a subliniat că a dorit să mențină o prezență semnificativă pentru a ajuta poporul afgan.
Există în jur de 3.000 de angajați afgani ai ONU încă în țară. Un purtător de cuvânt al ONU a declarat că organismul mondial a fost în contact cu alte țări pentru a le îndemna să ofere vize sau să sprijine mutarea temporară a unor afgani.
Mii de oameni au fugit din Afganistan de când talibanii au intrat în Kabul, pe 15 august.
Unii se tem de revenirea la aplicarea brutală a legilor islamice stricte de către talibani, precum s-a întâmplat când au guvernat ultima dată.