Antena 3 CNN International News Reacția Ucrainei, după ce Moscova a acuzat Kievul că a încercat să-l asasineze pe Putin cu două drone

Reacția Ucrainei, după ce Moscova a acuzat Kievul că a încercat să-l asasineze pe Putin cu două drone

Ucraina a reacționat după ce Kremlinul a acuzat forțele Kievului că au încercat să bombardeze reședința președintelui rus Vladimir Putin cu două drone în cursul serii de marți.

de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Mai 2023   •   17:14

Update 22:17 | CNN a analizat clipurile video publicate de presa de stat din Rusia și spune că nu există niciun fel de indiciu că Ucraina este implicată în acest atac.

--- 

"Nu avem informații despre așa-zisele atacuri nocturne asupra Kremlinului", a declarat pentru CNN Serghei Nikiforov, purtătorul de cuvânt al președintelui Volodimir Zelenski.

"Așa cum președintele Zelenski a declarat anterior de numeroase ori, Ucraina folosește toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a-și elibera propriul teritoriu, nu pentru a-i ataca pe alții", a adăugat el.

Rusia a calificat presupusul atac drept un "act de terorism" și a anunțat că-și rezervă dreptul de a răspunde "unde și când consideră de cuviință".

Citește și: "Vladimir Putin este viu și nevătămat după tentativa de asasinat a Ucrainei" | Kremlinul spune că forțele Kievului au trimis drone să-l ucidă pe președintele rus

"Un atac terorist înseamnă clădiri rezidențiale distruse în Dnipro și Uman, sau un bombardament cu rachete asupra gării din Kramatorsk și multe alte astfel de tragedii", a spus, în replică, oficialul ucrainean, cu referire la unele dintre cele mai sângeroase atacuri ruse supra țintelor civile din Ucraina.

"Ceea ce s-a întâmplat la Moscova are, în mod evident, legătură cu escaladarea stării de spirit în ajunul zilei de 9 mai. Este un truc la care trebuie să ne așteptăm din partea adversarilor noștri", a estimat el.

Pe 9 mai, Rusia marchează Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, în 1945.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a negat, de asemenea, acuzația conform căreia Kievul ar fi fost implicat în pretinsul atac asupra Kremlinului și a menționat că este "lipsit de sens" ca Ucraina să fi efectuat presupusa lovitură.

Consilier prezidențial ucrainean: "Rusia încearcă să preia inițiativa înainte de contraofensiva ucraineană"

"În primul rând, aceasta nu rezolvă absolut niciun obiectiv militar. Și este foarte nefolositoare, în contextul pregătirii acțiunilor noastre ofensive. Și cu siguranță nu schimbă nimic pe un câmp de luptă.

În schimb, acest lucru (pretinsul atac, n.r.) ar permite Rusiei să justifice lovituri în masă asupra orașelor ucrainene, a civililor și a infrastructurii. De ce am avea nevoie de așa ceva? Care este logica?", a spus Podoliak, conform CNN.

"Cred că este absolut evident că anunțul unui atac asupra Kremlinului, simultan cu reținerea așa-numiților sabotori ucraineni în Crimeea (...) semnalează în mod clar că Rusia pregătește o provocare teroristă pe scară largă în Ucraina, în zilele următoare", a estimat el, fără a da detalii.

Potrivit lui Podoliak, Rusia încearcă "să preia inițiativa înaintea contraofensivei ucrainene, de care se teme foarte tare".

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close