Antena 3 CNN International News "Răspunsul este NU!" | Adevărul despre avioanele F-16 și schimbarea jocului în războiul din Ucraina

"Răspunsul este NU!" | Adevărul despre avioanele F-16 și schimbarea jocului în războiul din Ucraina

Demersurile Ucrainei de a se dota cu avioane de vânătoare F-16 fabricate în SUA au primit un impuls important în ultimele zile.

F-16
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mai 2023   •   11:05

La summit-ul G7 din Japonia, președintele american Joe Biden a declarat că țara sa este de acord ca aliații Statelor Unite să transfere aceste aparate Kievului.

Însă analiștii citați de CNN avertizează că avioanele F-16 nu sunt un "leac universal" și că au vulnerabilități pe care Moscova le cunoaște și le-ar putea exploata.

De altfel, un pilot de F-16 a declarat pentru CNN că așteptările Ucrainei s-ar putea dovedi mult prea mari.

Citește și: De unde vine optimismul Ucrainei că va primi avioane F-16

"La întrebarea dumneavoastră, dacă F-16 este un factor care face diferența pe câmpul de luptă, răspunsul este nu", a spus acest aviator, care a cerut să rămână anonim, pentru că nu a fost autorizat să vorbească despre acest subiect.

15% din flota mondială de vânătoare este formată din avioane F-16

CNN, care citează Flight Global, notează că în 2023 sunt în activitate aproape 2.200 de avioane F-16 în întreaga lume.

Acest aparat este, practic, cel mai popular avion de luptă de pe planetă, cu o pondere de 15% în flota mondială.

Dacă Ucraina va primi F-16, este de așteptat ca acestea să fie versiuni mai vechi, din forțele statelor din Europa de Vest.

"Există un surplus de F-16 în națiunile occidentale, care oferă o disponibilitate imediată și un traseu logistic bine stabilit. Există alte avioane mai capabile decât F-16, dar acestea sunt mai puține și nu sunt disponibile pentru transfer", arată Robert Hopkins, publicist în domeniul aviației militare și fost pilot al aviației militare americane.

Pilot australian: "În trei luni, poți învăța doar cum să decolezi, să aterizezi și să ții avionul în aer"

Totuși, există impedimente și în acest caz, iar analiștii remarcă faptul că, pentru un avion precum F-16, pregătirea personalului de întreținere poate dura mai mult decât pregătirea piloților.

"Cred că este posibil să înveți un pilot ucrainean să piloteze un F-16 în trei luni", estimează Peter Layton, cercetător la Griffith Asia Institute și fost ofițer al Forțelor Aeriene Regale australiene.

Cele trei luni vizează însușirea elementelor de bază: ridicarea și menținerea avionului în aer și aterizarea în siguranță. Însă pregătirea pentru luptă este mai complexă.

Pe de altă parte, instruirea personalului de întreținere pentru F-16 poate dura luni sau ani, în funcție de nivelul de competență dorit, după cum menționează un raport din martie, cu privire la posibilele transferuri avioane de luptă în Ucraina, întocmit de CRS, serviciul de documentare al Congresului american

Același document mai spune că "obținerea superiorității aeriene a Ucrainei, ca urmare a transferului de avioane de luptă occidentale avansate, este susceptibilă de a fi atinsă doar în asociere cu cantități mari de muniții fabricate în Occident".

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close