“Radovan Karadzic este unul dintre puținii oameni găsiți vinovați pentru genocid. A fost responsabil pentru masacrarea de bărbați, femei și copii în genocidul de la Srebenița și a contribuit la asediul de la Sarajevo prin atacuri nemiloase împotriva civililor.
Suntem mândri de faptul că, de la sprijinul pentru a asigura arestarea sa, până la celula de închisoare care îl așteaptă, Marea Britanie a contribuit 30 de ani la înfăptuirea justiției pentru aceste crime atroce”, este citat ministrul britanic Externe, Dominic Raab, în comunicat.
Arestat în 2008 după 13 ani cât timp a fost fugar, Radovan Karadzic este cel mai înalt responsabil care a fost condamnat de Tribunalul Internaţional pentru fosta Iugoslavie.
Radovan Karadzic, fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, a fost condamnat în martie 2019 la închisoare pe viaţă de justiţia internaţională pentru genocid în timpul războiului civil din fosta Yugoslavie, din 1992-1995. El fusese condamnat la 40 de ani de închisoare în primă instanță.
În vârstă de 75 de ani, Radovan Karadzic este primul preşedinte al Republicii Srpska (1992-1996).
Activând iniţial ca psihiatru şi poet, el s-a remarcat ca un lider politic nemilos. Căutat din 2006 de justiţia internaţională, s-a ascuns timp de 12 ani în Belgrad cu o identitate falsă.
A practicat în această perioadă medicina alternativă într-o clinică privată. În cele din urmă, autorităţile sârbe l-au arestat în iulie 2008, în speranţa aderării la Uniunea Europeană.
Arestarea lui a generat proteste din partea ultranaţionaliştilor sârbi.
Pe plan internațional, el a devenit cunoscut pentru dizlocarea brutală a tuturor cetățenilor care s-au opus politicii naționaliștilor sârbi și a tuturor cetățenilor non-sârbi din părțile Bosniei de atunci care se aflau sub controlul trupelor sale.
Ținuturile în care naționaliștii sârbi nu au reușit să se impună au fost asediate de trupele "președintelui" Karadzic. Doar în capitala Sarajevo au fost uciși peste 11.000 de bărbați, femei și copii.
Punctul culminant al carierei politice criminale a lui Radovan Karadzic a fost atins prin cucerirea micului oraș Srebrenița, din estul Bosniei: armata sa a ucis 8000 de tineri și bărbați musulmani.