O porțiune de rachetă, care se preconizează că se va ciocni cu Luna pe 4 martie, a fost identificată în mod greșit drept o bucată de rachetă SpaceX Falcon și, în schimb, este probabil dintr-o misiune lunară chineză anterioară, potrivit NASA.
Bill Gray, un cercetător independent concentrat pe dinamica orbitală și dezvoltator de software astronomic, a fost cel care a anunțat coliziunea. El a identificat-o în 2015 drept o porțiune unei rachete SpaceX Falcon, care fusese lansată în același an.
Evaluarea sa a fost acceptată de alți experți spațiali și de NASA, care a spus că monitorizează traiectoria rachetei. În acest sfârșit de săptămână, însă, Gray a spus că a greșit originile obiectului. Racheta SpaceX se află în altă parte a cerului.
NASA a confirmat informațiile, după ce a analizat noile date: ”analiza condusă de Centrul pentru Studii de Obiecte din apropierea Pământului al Laboratorului de propulsie cu reacție al NASA indică că obiectul care se preconizează că va avea un impact asupra părții îndepărtate a Lunii pe 4 martie este probabil amplificatorul chinezesc Chang’e 5-T1 lansat în 2014”
”Nu este o parte din SpaceX Falcon dintr-o misiune din 2015, așa cum sa raportat anterior. Această actualizare rezultă din analiza orbitelor obiectului în intervalul de timp 2016 – 2017”, a mai transmis NASA.
Se așteaptă ca racheta să lovească Luna la 7:26 a.m.ET (14:26, ora României) pe 4 martie. Cu toate acestea, impactul va avea loc pe partea îndepărtată a Lunii și nu va fi vizibil de pe Pământ. Racheta se va dezintegra probabil la impact și va crea un crater cu o lungime de aproximativ 10 până la 20 de metri.